Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Global Utveckling

Tuffare regler väntar för skatterådgivare

”I dagens samhällsklimat finns ingen acceptans för dem som slirar med skatten”, hävdar finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
”I dagens samhällsklimat finns ingen acceptans för dem som slirar med skatten”, hävdar finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Foto: Beatrice Lundborg

Idag fattar regeringen beslut om en utredning kring informationsplikt för skatterådgivare. Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas att utredningen ska leda till en ny lag som gör det lättare för Skatteverket att hålla jämna steg med personer som försöker undvika att betala skatt.

– Poängen med initiativet är att Skatteverket så tidigt som möjligt ska få information om nya skatteupplägg. I takt med att vi drar åt nätet runt dem som undviker att betala skatt försöker de hitta nya öppningar i nätet. Det här gör det lättare för Skatteverket att hålla jämna steg med dem, säger Magdalena Andersson till DN Global utveckling.

Informationsplikt för skatterådgivare finns redan i flera länder inom OECD- och G20-gruppen. Reglerna går ut på att skattemyndigheten ska få information om vilka upplägg som erbjuds av rådgivarna respektive används av skattskyldiga.

Regeringens nya utredning ska nu ta fram förslag på hur motsvarande regler skulle kunna utformas för svenska förhållanden. Förhoppningen är att svenska myndigheter snabbare ska få kännedom om nya skatteupplägg och att lagstiftaren därmed också ska kunna reagera snabbare med ny lagstiftning för att täppa till sådant som uppfattas som luckor i lagen.

Utredningen ska bland annat titta på vid vilken tidpunkt information om skatteupplägg ska lämnas till Skatteverket, om rådgivarna samtidigt ska tvingas tala om vilka kunder som fått rådgivning kring dessa upplägg samt om även företag med egna skatteavdelningar ska omfattas av regelverket.

Informationsplikt för skatterådgivare är en del av regeringens tiopunktsprogram mot skatteflykt och skatteundandragande, som finansminister Magdalena Andersson presenterade för ett år sedan. Att utredningen dröjt beror enligt henne på att det först nu finns pengar till en utredning.

– Vi har gjort många utredningar senaste året och en sån här utredning måste få utrymme i budgeten, säger Magdalena Andersson.

Utredare blir kammarrättslagman Marie Jönsson, som får fram till 31 oktober i år på sig. Då ska utredningen presenteras och läggas ut på remiss. Om allt går problemfritt kan det finnas en ny lag på plats före valet 2018, tror finansministern.

Idag finns ingen informationsskyldighet i Sverige för varken privata skatterådgivare eller banker eller företag som tar fram egna upplägg för att minimera skatten. Flera länder i OECD har redan infört informationsplikt och finansministern tycker det är dags att titta på hur ett liknande system skulle kunna införas i Sverige.

– Det minskar ju även risken för den skatteskyldige. Flera av de här skatteuppläggen handlar om saker som befinner sig i gråzonen mellan vad som är lagligt och vad som är olagligt. Jag tycker inte att man ska befinna sig i den zonen, men om man nu gör det och Skatteverket inleder en granskning kan man bli skyldig väldigt mycket pengar, säger Magdalena Andersson.

Finansministern hävdar också att det rör sig om företagens egen PR.

– I dagens samhällsklimat finns ingen acceptans för dem som slirar med skatten, hävdar Magdalena Andersson.

Läs även: Storföretags skatter hemliga även efter Panamaskandalen 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.