Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Här är världens dyraste och billigaste städer

Foto: AP

Almaty i Kazakstan är världens billigaste stad. Men på listan över de tio billigaste städerna att leva i finns också flera städer på närmare håll än så. Och huvudstaden i ett av våra grannländer finns med på topplistan över världens dyraste städer.

Brittiska analysföretaget Economist Intelligence Units rapport jämför priserna på 160 olika varor och tjänster i olika städer i världen för att ta reda på vilka som är de dyraste och billigaste städerna att leva i. Flera städer i Asien toppar den dyra listan.

Den dyraste staden att leva i är Singapore. Framför allt är det dyrt att köpa och äga en bil i staden. Hudvårdsprodukter, hemhjälp och husgeråd är billigare i Singapore än i flera andra länder på topplistan.

Fem av världens dyraste städer ligger i Asien. På andra plats kommer Hongkong, och Tokyo och Osaka i Japan kommer in på nummer fyra och fem. Seoul, huvudstaden i Sydkorea hamnar på sjätte plats.

Bland europeiska städer är Zürich i Schweiz den dyraste staden. Den är världens tredje dyraste stad att leva i. Även Genève i Schweiz kvalar in på listan, på plats nummer sju som den delar med Frankrikes huvudstad Paris.

Även vårt grannland Danmarks huvudstad Köpenhamn finns med på listan, där den delar niondeplatsen med New York. Anledningen till att Köpenhamn finns med på listan är enligt EIU de höga kostnaderna för transport och personlig hygien.

De dyraste städerna att handla mat i är Seoul, Tokyo och Osaka. I Seoul kostar en matvarukorg 50 procent mer än i New York. Författarna till rapporten påpekar att de asiatiska länderna på topplistan alla har höga priser för varor – medan de europeiska städerna är dyrare för underhållning och rekreation.

Dyraste städerna:

Singapore, Singapore

Hongkong, Hongkong

Zürich, Schweiz

Tokyo, Japan

Osaka, Japan

Seoul, Sydkorea

Genève, Schweiz

Paris, Frankrike

New York, USA

Köpenhamn, Danmark

Billigast:

Almaty i Kazakstan är enligt rapporten den allra billigaste staden i världen att leva i. Almaty är Kazakstans största stad och har en befolkning på 1,7 miljoner människor. Det anses vara Kazakstans kommersiella och kulturella centrum och ligger i det bergiga södra Kazakstan.

Enligt reseguiden Lonely Planet är det en stad som många besökare till Kazakstan färdas igenom, eftersom det är en knutpunkt för resor genom landet. Lonely Planet menar att man ska besöka staden för dess gröna parker, museum och mat och dryck. Där skriver man också att staden anses relativt säker att besöka.

Economist Intelligence Unit menar att anledningen till att Almaty i år är den billigaste staden i världen är att den kazakiska valutan har devalverat sedan 2015. För personer boende i staden gör de senaste årens inflation att priserna inte har sjunkit för dem som handlar med den lokala valutan, men relativt sett är staden den billigaste i världen.

På andra plats bland världens billigaste städer kommer Nigerias tidigare huvudstad Lagos. Anledningen till att staden sjunkit sex platser på listan på bara ett år är enligt rapporten att det globala oljepriset sjunkit drastiskt. I Lagos har levnadskostnaden halverats sedan 2008.

Indien har fyra städer med på listan: Bangalore på tredjeplats och Chennai och Bombay på delad femteplats tillsammans med Algeriets huvudstad Alger. New Delhi är tillsammans med de två europeiska städerna Kiev i Ukraina och Bukarest i Rumänien de sjätte billigaste städerna i världen.

Enligt rapportförfattarna tror man att de indiska städerna kommer att bli dyrare, framför allt när den kinesiska tillväxten bromsar. Inkomstklyftorna i landet gör dock fortfarande att hushåll med låga löner spenderar lite pengar. Samtidigt gör ett stort utbud av varor i städerna från lokala matproducenter och det faktum att myndigheterna subventionerar vissa varor att priserna hålls nere. Även Karachi i Indiens grannland Pakistan är en av de billigaste städerna, och kommer på fjärde plats.

Men det finns också två europeiska städer som räknas som några av världens billigaste. På åttonde och nionde plats återfinns Kiev i Ukraina och Bukarest i Rumänien. Kievs låga position på listan beror till stor del på den politiska och ekonomiska situationen i landet – som har blivit alltmer komplicerad under de senaste åren.

Enligt Economist Intelligence Unit gör världsläget att bilden kan förändras snabbt, och att länderna på listan snabbt kan förändras. Storbritannien har redan sett en stor relativ prisminskning till följd av Brexit. Valet av Donald Trump till USA:s president gör också den globala ekonomin osäker, särskilt på grund av hans vilja att upphäva handelsavtal - något som enligt EIU skulle kunna leda till prisökningar.

Billigaste städerna:

Almaty, Kazakstan

Lagos, Nigeria

Bangalore, Indien

Karachi, Pakistan

Alger, Algeriet

Chennai, Indien

Bombay, Indien

Kiev, Ukraina

Bukarest, Rumänien

New Delhi, Indien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.