Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hexagons vd åtalas för insiderbrott

Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén åtalas för insiderhandel i Norge. Arkivbild.
Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén åtalas för insiderhandel i Norge. Arkivbild. Other: ALESSANDRO DELLA BELLA

Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén åtalas för insiderhandel i Norge.
Styrelsen har dock fortsatt förtroende för vd:n.

”Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola”, skriver företagets ordförande i ett pressmeddelande.

Hexagons vd Ola Rollén åtalas av norska ekobrottsmyndigheten Økokrim för insiderhandel i bolaget Next Biometric, enligt ett pressmeddelande på företagets hemsida. Ola Rollén kommer att fortsätta sitt arbete som tidigare och företaget har förtroende för honom.

”Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola – hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare – att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen,” skriver Melker Schörling, Hexagons ordförande.

Ola Rolléns advokater, Christian B Hjort och Erik Keiserud, uttalar sig också i pressmeddelandet.

“Vi är besvikna över dagens beslut. Vi anser att anklagelserna mot Ola Rollén är baserade på en felaktig tolkning av vilka regler som är tillämpbara i detta fall. Vi är således övertygade om att domstolen kommer att frikänna honom”, skriver de.

TT har talat med chefsåklagare Marianne Bender, vid norska Ekobrottsmyndigheten. 

– Jag har åtalat honom för insiderhandel vid ett tillfälle förra året, då han köpte aktier i Next Biometrics den 6 och 7 oktober. Jag har fattat beslutet baserat på de bevis vi har. Vi kan bevisa för en domstol att han är skyldig, det är det som krävs enligt norsk lag, säger hon.

Hon berättar även att straffet för insiderhandel i Norge är fängelse i max sex år.

DN har tidigare rapporterat om misstankarna mot Ola Rollén, som vidhållit att han är oskyldig. Anklagelserna handlar om huruvida Ola Rollén hade insiderinformation, alltså information som inte är allmänt känd, när hans privata bolag 6-7 oktober 2015 köpte aktier i det norska bolaget Next Biometrics, som gör fingeravtrycksläsare. Aktierna köptes å det privata bolaget Greenbridge vägnar, där Rollén är en av de största aktieägarna.

DN har sökt företrädare från Hexagon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.