Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

De jobbar när du har semester

Semestern är här, många av oss kan lata oss och göra vad vi vill. Men andra måste fortfarande gå till jobbet. Vissa med extra långa dagar nu på sommaren. Asfaltsläggarna Patrik Eriksson, Tobias Nitz och Johan Ekdahl jobbar ofta 15–16 timmar på raken.

– Vi måste ju jobba in vintern, vi får passa på att sova när det är kallt och mörkt, säger Patrik Eriksson, med ett lite snett leende.

– Förra vintern var vi lediga 109 dagar, kompletterar Johan Ekdahl, innan han på nytt hoppar upp i det stora, tunga orange fordonet som lägger en dryg decimeter kokhet rykande asfalt ovanpå singelbädden i rondellen nedanför de nybyggda husen i Eds Allé i Upplands Väsby.

Solen skiner, grönskan omfamnar den stora byggplatsen och lite längre bort glittrar Edssjöns vatten. Sommarklädda nyinflyttade tittar nyfiket från gångvägen en bit bort.

Den nytippade asfalten är 150 grader, ibland uppåt 180 grader varm. Patrik Eriksson och Tobias Nitz går bakom maskinen och jämnar ut på var sin sida. Efter kommer Daniel Persson med den tunga valsen.

Luften håller en aningen sval sommartemperatur på drygt 20 grader. Men på den heta asfalten är det betydligt svettigare. Och här sliter de från 05.30 till 20–21 eller längre, ”tills asfalten är slut”, som Patrik Eriksson säger, fyra dagar i veckan. Då hinner de jobba in både fredagarna och vinteruppehållet. Och de tre semesterveckor de faktiskt får lite senare i sommar.

Det viktigaste är att dricka mycket, annars blir man snurrig och får ont i huvudet.

Arbete i stark värme är påfrestande för kroppen. Värmen sänker prestationsförmågan och arbetstakten, fastslår Arbetsmiljöupplysningen.se. Det kan kännas bättre med fläktar, markiser eller gardiner, om man arbetar inomhus. Fast inget av detta går förstås att åstadkomma vid asfaltsläggningen utomhus.

– Det viktigaste är att dricka mycket, annars blir man snurrig och får ont i huvudet, konstaterar Patrik Eriksson.

Även skönhetsterapeuter upplever något av en högsäsong. Njuta spa i Nacka Strand har sökt ny personal inför sommaren, då många utländska och svenska turister på intilliggande Hotell J utnyttjar sina paketerbjudanden med skönhetsbehandlingar, samtidigt som Stockholmskunderna vill göra sig fina inför sin semester. Det blir mycket vaxningar, fotvård och ansiktsbehandling.

– Vi har öppet hela sommaren, säger Teresa Palla Ahlin, som jobbar 10 till 20 på vardagarna och till 18 på lördagarna.

Foto: Tove Nandorf”Det är viktigt att inte vara borta för länge från stamkunderna”, säger skönhetsterapeuten Teresa Palla Ahlin. Foto: Tove Nandorf

Hon har arbetat här i Povel Ramels morfars gamla gröna sommarvilla i ett par år. Just nu täcker hon också upp för en semestrande arbetskamrat.

– Jag tycker det är ganska skönt att vara ledig någon vecka och sedan fortsätta arbeta. Det är viktigt att inte vara borta för länge från stamkunderna.

På gröna sköna Eriksdalsbadet tillbringar många semesterfirare en del av ledigheten. Men 18-åriga Selina Nurmi-Brown jobbar hela sommaren i kafeterian, med sina panoramafönster ut mot bassänger och gräsmattor.

– Det är klart att man längtar ut ibland. Men det är ett bra jobb, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.