Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Fem råd att klara stressen i maj

Sommarpuff
Sommarpuff Other: ROBERT HENRIKSSON, LEIF R JANSSON, Thomas Karlsson

Hur klarar man stressperioden maj-juni, med all semesterplanering, avslutningar och sommarfester på jobb, skola och i föreningar?

– Vi måste lära oss att välja, påminner Kerstin Jeding på Stressmottagningen i Stockholm.

Slutet av maj är för många den bästa – men på sätt och vis också den tuffaste - månaden.

För heltidsarbetande föräldrar ställs livspusslandet inför extra hårda prov. Allt hopar sig. Deadlines på jobbet, inför sommarledigheten. Resor som ska planeras, och semestrar som ska förberedas. Mängder av avslutningar på barnens fritidsaktiviteter, förskolor och skolor står som spön i backen. Bullar ska bakas och matsäckar till picknickar förberedas.

Sommarfester på föräldrarnas jobb. Kanske bröllop bland familj och vänner. Trevliga saker mestadels, men ändå stressframkallande. Särskilt om de kombineras med att skolor och förskolor i samband med långhelgerna passar på att hålla stängt för planeringsdagar.

Teoretiskt sett finns det tre alternativ, konstaterar Kerstin Jeding, psykolog, fil dr och vice vd på Stressmottagningen i Stockholm. Man kan gå på allt, gå på inget – eller välja ut delar att gå på.

Läs mer om stress

Ofta är det lätt att se nackdelar med de första två alternativen, och därför behöver man ge sig på det svåra, tredje alternativet, konstaterar Kerstin Jeding.

– Vi måste prioritera och välja vad vi vill. Tänk på att du är i en lycklig sits som får lov att välja bland aktiviteter för att få ihop något som du själv tycker blir bäst utifrån förutsättningarna!

För den som ändå känner sig stressad av alla sommarfester och avslutningar kan det kanske vara värt att ta ut en semesterdag eller lite kvarbliven föräldraledighet från arbetet för att få ihop det, råder hon.

– Och när det är fullt med aktiviteter så är det fullt. Då kan du artigt tacka nej till fler, även om någon kan bli ledsen över att just deras inbjudan inte blev vald.

Det kan förstås leda till att någon inte bjuder in dig eller ditt barn nästa år, och till att chefen kanske tycker att du inte satsade tillräckligt på jobbet någon vecka när du sköt på en deadline för ett socialt evenemang. Och inte minst, så kan du själv missa något roligt.

– Men då får du påminna dig själv om varför det är värdefullt för dig att prioritera, säger Kerstin Jeding.

Det här är hennes och Stressmottagningens handfasta tips:

Lista alla aktiviteter du behöver välja bland. Lägg med allt i potten – ditt vanliga arbete, dina vanliga hushållsbestyr, skolavslutningar, egna och andras fester, föreningsavslutningar med mera.

Fundera över vad du vill att din tid ska handla om, vad du vill stå för. Vill du umgås med vänner, vill du vara stimulerad på arbetet, vill du vara en närvarande förälder, vill du vara en närvarande partner? Om du vill få med lite av allt, så kan det vägleda dig till att fördela tiden mellan olika värden i livet.

Fundera över hur mycket du tycker är rimligt att vara aktiv just nu. Kanske vill du faktiskt ha en eller flera obokade kvällar per vecka, kanske vill du ha en helgdag utan förbokade aktiviteter? Kanske vill du helst sträva efter att få in pauser, så att du kanske får en timme att göra ingenting mellan arbetsdagens slut och en social aktivitet.

Koppla ihop detta med vad du värdesätter i livet. Som din egen hälsa. Och att orka vara en bra förälder/partner/arbetstagare.

Prioritera redan nu, innan alla inbjudningar droppar in, utifrån vad du värdesätter mest, och skissa in såväl aktiviteter som pauser och obokad tid i din kalender. Boka verkligen in pauser eller ”obokningsbar tid” i kalendern så att du ser ”luckorna” du kan fylla med de aktiviteter du värdesätter mest.

Tips för att klara försommarstressen:

* Lista alla aktiviteter du behöver välja bland.

* Fundera över vad du vill att din tid ska handla om.

* Koppla ihop detta med vad du värdesätter i livet. Som att orka vara en bra förälder/partner/arbetstagare.

* Prioritera redan nu, innan alla inbjudningar droppar in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.