Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Fördubblad skilsmässorisk för kvinnor med toppjobb

Foto: Alamy

Män med chefsjobb har normal skilsmässorisk. Kvinnor med chefsjobb har fördubblad skilsmässorisk. Det visar forskningen.

– Kvinnor måste ha en jämlik relation innan de gör karriär, säger docenten Johanna Rickne.
Rapporten ”All the single ladies. Toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män”, som släpptes i december 2016, utmanar bilden av Sverige som jämlikhetslandet nummer ett. Rapporten, som är gjord av nationalekonomen Johanna Rickne och statsvetaren Olle Folke, visar att toppjobb inom näringslivet eller inom politiken innebär större risk för kvinnor. Medan kvinnor i toppositioner oftare får offra sina äktenskap så har män i topposition inte samma problem. Studien har väckt två typer av reaktioner.

– Å ena sidan igenkänning från till exempel kvinnliga chefer som menade att befordran leder till dålig stämning i äktenskapet. Å andra sidan efterfrågades konkreta råd för hur kvinnor ska undvika problemet, säger Johanna Rickne, docent vid Stockholms universitet.

Studien, som bygger på data från åren 1990–2014, omfattar 2.000 kvinnor och män som levde i äktenskap innan de utsågs till riksdagsledamot, kommunstyrelseordförande eller vd i ett företag med mer än 100 anställda.

Foto: Karl Gabor– Statistiken visar att en ojämställd relation riskerar att spricka om kvinnan gör karriär, säger Johanna Rickne.

Johanna Ricknes och Olle Folkes rapport är tydligast när det gäller kvinnor som blivit befordrade till kommunstyrelsens ordförande eller till riksdagsledamot. Här har forskarna lättare kunnat jämföra hur det gick för de kvinnor och män som vann valet gentemot de som förlorade valet och därmed inte blev befordrade.

Om kvinnan från början tagit större ansvar för hem och familj så rubbas jämvikten den dag hon blir chef. Obalansen i arbetsfördelningen är sannolikt orsaken till skilsmässa.

Bland kvinnorna som blev befordrade till ett framträdande politiskt ämbete var hela 10 procent skilda inom tre år, vilket är mer än dubbelt så många som bland de kvinnor som inte blev befordrade under samma tidsperiod. För kvinnor, som inte blev valda, låg skilsmässorisken på samma nivå som för män som blivit befordrade.

För nytillsatta vd:ar syns en liknande könsskillnad. Bland de kvinnor som befordrats till vd i större företag hade elva procent skilt sig efter tre år på det nya jobbet, mot bara hälften för män som utsetts till vd. Sett över en längre tidshorisont blir skillnaden mellan männen och kvinnorna ännu större. Skilsmässorisken för kvinnor, som tar toppjobb, är alltså oavsett mätperiod dubbelt så stor.

Ojämlikheten i karriärstrappan, mellan kvinnors och mäns karriärer, har flera bottnar. Studien pekar på att risken för skilsmässa avgörs flera år innan karriären tar fart. Kvinnor väljer oftare en äldre partner som tjänar mer. Bland personer som blev kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamot för första gången mellan 1991 och 2010 var det kvinnorna som tog ut minst 80 procent av föräldraförsäkringen. Hur äktenskapet hanterar jämlikheten under de år barnen föds kan vara utslagsgivande för hur det blir när kvinnans karriär sätter fart tio år senare.

– Om kvinnan från början tagit större ansvar för hem och familj så rubbas jämvikten den dag hon blir chef. Obalansen i arbetsfördelningen är sannolikt orsaken till skilsmässa.

– Visst, det kan vara viktigt att dela på föräldraledigheten, att vabba lika mycket och dela på hemmets sysslor. Men det handlar kanske ännu mer om hur vi väljer partner. Väljer kvinnor i högre grad någon med högre utbildning och högre lön, så kan det finnas förväntningar på att det är mannens karriär som räknas, framhåller Johanna Rickne.

Foto i text: Karl Gabor

Fakta. ”All the single ladies. Toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män”

Undersökningen ”All the single ladies. Toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män” publicerades i december 2016. Enligt författarna till rapporten, Johanna Rickne och Olle Folke, ”så blir familjen ett stöd i genomsnittsmannens karriär, men en källa till stress och konflikt för genomsnittskvinnan”.

Den största andelen skilsmässor sker då kvinnan stärker sitt ekonomiska övertag, och den minsta andelen skilsmässor när mannen gör det. Samtidigt visar rapporten att skilsmässorisken inte ökar när kvinnan befordras i relationer som var mer jämlika från början. Till exempel så påverkas inte par som haft ett mer jämlikt uttag av föräldraledigheten eller där åldersskillnaden mellan makarna är liten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.