Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Hur använder jag sabbatsår som merit?

Ställ frågor om karriär, jobb och arbetsliv till DN:s karriärrådgivare Gunilla Arhén – mejla till jobb@dn.se.

Fråga: Efter ett sabbatsår med volontärjobb och resor vill jag söka jobb igen. Hur ska jag skriva cv och förklara så att det låter bra? Jag har en examen, några tillfälliga jobb sedan fast anställning i 2,5 år. Hur kan jag använda året som en styrka? Och hur kan jag besvara frågor om detta år i en eventuell anställningsintervju? Jag vill inte återvända till samma typ av jobb som jag gjorde tidigare utan arbeta med något som ligger närmare mina intressen och kunskaper.

Svar: Eftersom du är ung är det viktigaste att du har haft flera arbeten, varav ett fast; att du har bra referenser, att det framgår att du passar tider, är att lita på, arbetar bra i team och har en positiv attityd och inte är rädd att hugga i. Du vill leverera resultat. När du söker jobb, fokusera på hur du kan bidra och varför du är intresserad av just det jobbet och det företaget. Ditt volontärarbete kan du prata om som rikt på erfarenheter, vilket har utvecklat dig som person.

Det viktiga är att arbetsgivaren förstår att du vill satsa på jobbet. När du berättar om dig själv som person, ha ändå i minnet att de vill höra hur du i arbetet bidrar till att leverera resultat på jobbet. Ibland tror unga personer att man ska berätta så mycket positivt om sig själv att det saknar trovärdighet. I intervjuer frågar de oftast om dina styrkor och svagheter. Tänk igenom vad du svarar på sådana frågor också.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.