Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

”Jag vill göra karriär, vad säger jag till chefen?”

Ställ frågor om karriär, jobb och arbetsliv till DN:s karriärrådgivare Gunilla Arhén – mejla till jobb@dn.se

Fråga: Jag är 26 år och har jobbat på ett logistikföretag i ett år. Jag vill vidare i karriären, men jag tycker inte att min chef svarar när jag antyder att jag vill prata om andra tjänster. Hur ska jag göra?

Svar: Din bakgrund, tidigare erfarenheter och utbildning påverkar förstås dina framtida karriärmöjligheter.

Men som vägledning inför ditt samtal med chefen, bör du tänka igenom de här frågorna: 1. Hur har du bidragit till att ditt företag har gjort bra resultat? Ge konkreta exempel. 2. Har du gjort det lilla extra som visar att du vill och kan axla en större uppgift? Också här är det bra om du är tydlig. 3. Är du positiv till nya arbetsuppgifter? Erbjuder du dig att arbeta mer än du behöver? Har du ett bra samarbete med din chef och dina medarbetare? Ser du och föreslår nytänkande för att verksamheten ska gå bättre?

Min erfarenhet är att de som avancerar fokuserar på att leverera bra resultat där de är och har en positiv attityd. Ofta leder det till att de blir uppmärksammade och får erbjudanden om större jobb. Men det är beroende av vilka större jobb som finns på företaget. Du har arbetat här i ett år. Kanske din chef anser att det är i kortaste laget. Men be om ett samtal om din fortsatta karriär och fråga din chef om hur du ska nå dina mål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.