Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Karolinska bäst av svenska universitet på världsranking

Astrid Söderbergh Widding, professor och rektor på Stockholms universitet.
Astrid Söderbergh Widding, professor och rektor på Stockholms universitet. Foto: Christine Olsson/TT

Den internationella rankningslistan över världens universitet, Shanghairankningen, listar Stockholms universitet på plats 74, en förbättring från förra året. Svensketta är Karolinska institutet på plats 44. Harvard university i USA hamnar på första plats.

Astrid Söderberg Widding, rektor för Stockholms universitet, menar att rankningslistorna är viktiga ur ett internationellt perspektiv.

– Vi brukar alltid ligga på topp 100-listan och några placeringar upp eller ner spelar kanske inte så stor roll. Men det är alltid roligt att få bekräftelse som forskningsuniversitet, säger hon och fortsätter:

– I Sverige är vi ju generellt kritiska till sådana här rankningslistor, medan de till exempel i Asien värderas oerhört högt och varje pinnhål räknas.

Organisationen bakom Shanghairankingen, eller ARWU (Academic rankning of world universities) utgår från sex olika delar i sin bedömning.

Det handlar hur många nuvarande och tidigare forskare som har vunnit Nobelpris eller andra utmärkelser. Den tittar på hur många forskare som har blivit citerade av Thomson Reuters och hur många artiklar som har publicerats i tidskrifterna Nature och Science.

Shanghairankningen tittar också på antalet artiklar som finns indexerade i Science citation index och Social science citation index. Dessutom räknas hur väl universitet lyckas per capita.

– Fördelen med Shanghairankningen är att det är relativt tydliga indikatorer. Andra listor som baseras på subjektiva enkätsvar är sämre.

En invändning är att vissa av universiteten på listan har väldigt lite grundutbildning och det blir då självklart att andelen publicerade vetenskapliga artiklar blir högre.

– Internationellt betyder det oerhört mycket för oss att finnas med bland de hundra bästa. Både för forskningsutbyten och för att locka till oss studenter, förklarar Astrid Söderbergh Widding.

Stockholms universitet som sagt fått en högre rankning i år jämfört med 2016, medan Uppsala universitet har tappat tre placeringar från plats 60 till plats 63. Karolinska institutet ligger, trots ett skakigt år, kvar på plats 44 och anses därmed vara bäst i Sverige.

Världens bästa universitet

1. Harvard university

2. Stanford university

3. University of Cambridge

4. Massachusetts institute of technology

5. University of California Berkeley

6. Princeton university

7, University of Oxford

8. Columbia university

9. California institute of technology

10. University of Chicago

Bäst i Sverige

44. Karolinska institutet

63. Uppsala universitet

74. Stockholms universitet

Med på listan över världens 500 bästa universitet finns också Lunds universitet, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan, Linköpings universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet och Handelshögskolan i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.