Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Karriärrådgivaren: ”Kvinnor får tristare projekt av chefen”

Ställ frågor om karriär, jobb och arbetsliv till DN:s karriärrådgivare Gunilla Arhén – mejla till jobb@dn.se

Fråga:

Jag trivs på mitt jobb som projektledare men jag tycker att männen har lättare att få roliga och intressanta arbetsuppgifter. Jag och de andra kvinnorna får tristare projekt, som heller inte är meriterande. Det är svårt att förklara. Jag vet inte hur jag ska kunna ta upp det med min chef. Mina kvinnliga kollegor tycker likadant. Jag vill inte uppfattas som gnällig. Vad kan jag göra?

Svar:

Om du vänder dig till din chef och säger så som du skriver till mig, kommer din chef att be dig visa att det verkligen förhåller sig så. Chefer brukar inte lyssna till svepande formuleringar. De vill ha fakta.

Utmaningen är att visa att du och dina kvinnliga kollegor inte får samma chans som era manliga kollegor? Det är bra om ni tillsammans tar upp den här frågan. Hur kan ni ta reda på vilka uppgifter som er chef totalt har att fördela varje vecka? Nästa steg skulle då vara att göra en värdering av projekten utifrån hur intressanta och meriterande de är. Det sista steget i kartläggningen handlar om att se om ert antagande stämmer: att männen får de bättre uppdragen.

Din chef borde vara lika intresserad som du och dina kvinnliga kollegor av att ni har en god stämning på arbetsplatsen och att alla har samma förutsättningar på jobbet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.