Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Karriärrådgivaren: ”Orimliga krav från de nya ägarna. Vad ska jag göra?”

Ställ frågor om karriär, jobb och arbetsliv till DN:s karriärrådgivare Gunilla Arhén – mejla till jobb@dn.se

Fråga:

Jag är chef för kundservice på ett företag. Det har blivit många förändringar på senare tid. Vi har fått nya ägare och jag har fått en ny chef. De kräver att vi arbetar mer trots mindre personal. Vi ska svara och hjälpa våra kunder flera timmar snabbare, trots mindre resurser. Jag har påtalat problemen för min chef, men det verkar inte nå fram.

Jag värnar om mina medarbetare, de gör så gott de kan. Det är orimliga krav. Dessutom är två barnlediga och två långtidssjukskrivna. Vi arbetar över, kraven ökar och jag ser ingen förändring när jag blickar framåt. Alla mår dåligt. Egentligen vill jag säga upp mig direkt och lita till att jag får ett nytt jobb. Men hur går det då med mina medarbetare där flera antagligen har svårt att hitta nya jobb av olika skäl. Vad kan jag göra?

Svar:

Börja söka nytt jobb. Säg inte upp dig innan du har ett nytt arbete. Tyvärr är det svårare att få nytt jobb när du inte har en anställning. Se över ditt CV. Kontakta dina tidigare chefer och kollegor och fråga om de vill ge referenser.

Av omsorg om dina medarbetare kan du vända dig till facket. Beskriv er arbetssituation och be dem om hjälp. Det finns en ny, strängare arbetsmiljölag som försöker ta upp den här typen av problem. Du beskriver en omöjlig arbetssituation. Det är svårt för dig att ensam axla ett systemfel i möte med nya chefer och ägare. Då är det bra att ta hjälp av facket och den här nya lagen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.