Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Karriärrådgivaren: Vågar jag tacka ja till jobberbjudandet?

Ställ frågor om karriär, jobb och arbetsliv till DN:s karriärrådgivare Gunilla Arhén – mejla till jobb@dn.se

Fråga: Har fått ett jobberbjudande, men är tveksam. Jag skulle i så fall starta en svensk verksamhet för ett utländskt företag. Jag kan branschen, får högre lön och får ett roligare jobb. Men jag är orolig för framtiden och undrar vad som händer om det tar lång tid att skapa lönsamhet? Företaget är seriöst men inledningsvis finns bara jag som anställd. Jag ska hitta lokal, skapa kontor och rutiner, marknadsföra och sälja in produkter med mera. Jag undrar hur stort stöd jag får i verkligheten av moderbolaget. Jag är ensamförsörjare med barn. Vågar jag tacka ja?

Svar: Du bör ställa de här frågorna till din tilltänkta arbetsgivare och se vad de svarar. Det har hänt att företag startar i Sverige, och om det går bra låter de en person från moderbolaget ta över chefsjobbet. Om det inte går bra lägger de ner verksamheten.

Finns det lokala företag i de övriga nordiska länderna? Ifall det gör det kan det också hända att de låter dig göra grundjobbet i Sverige. I nästa steg samlar de alla nordiska företagen i ett av de nordiska länderna, kanske Danmark som ligger närmare kontinenten.

Total säkerhet går aldrig att få, men sådana här exempel har jag mött. Som ensamförsörjare ska du tänka igenom vilken risk du har råd att ta. Min magkänsla säger att det här låter väldigt osäkert.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.