Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Kvinnor kan bygga världen

”Jag är väldigt arg på de ideal som unga kvinnor matas med, att de inte kommer att klara tekniska saker”, säger Ylvali Busch, vinnare av den stora hållbarhetstävlingen Sustainergies cup.
”Jag är väldigt arg på de ideal som unga kvinnor matas med, att de inte kommer att klara tekniska saker”, säger Ylvali Busch, vinnare av den stora hållbarhetstävlingen Sustainergies cup. Foto: Roger Turesson

Ingenjörer bygger världen. Men bygger bara män så blir det en värld mest för män.

– Med fler kvinnliga perspektiv blir världen mycket bättre, tycker Ylvali Busch, vars trafik- och tunnellösningar just vunnit en tung innovationstävling.

Fler kvinnliga ingenjörsförebilder i medierna kan locka fler tjejer till teknologin, hoppas den 22-åriga KTH-studenten, som i torsdags blev en av tre vinnare i Sustainergies cup, en internationell tävling där tusentals deltagare världen över bidrar med miljövänliga och samhällsnyttiga tekniska lösningar.

Ylvali Busch börjar i höst sitt tredje år på Industriell ekonomi på Kungliga tekniska högskolan. Just på den linjen är fyra av tio studenter kvinnor, men på KTH som helhet är det bara en av tre. Än värre ser det ut bland lärarna: En knapp sjättedel av de drygt 300 professorerna är kvinnor och de kvinnliga föreläsarna försvinnande få.

Tjejer förväntas inte gilla teknik, konstaterar Ylvali Busch.

– Det blir lätt till en självuppfyllande profetia. Därför är representation så himla viktigt. Unga tjejer behöver se förebilder. I tv-rutan och i expertpaneler behöver man visa upp kvinnliga experter på tunnelbyggen och liknande.

Som Ylvali Busch själv. Hennes vinnande bidrag ”Is Hongkong killing me?” innehåller ett tunnelsystem för att ”tvätta” Hongkongs luft på tunga partiklar. Idén fick hon när hon praktiserade på Business Sweden i megastaden Hongkong. Intressant, tyckte Sustainergies medarrangör Atlas Copco.

Ylvali Busch har alltid varit bra på matematik och teknik, med MVG över hela linjen. Ändå tvivlade hon i nian på sin förmåga att klara gymnasiets naturvetarmatte. Sedan dess har hon hunnit gå ut med toppbetyg från det naturvetenskapliga programmet. Som gymnasieelev vann hon 2014 tävlingen Unga forskare med ett kvantfysiskt projekt och fick prova på forskningsmiljön på MIT i Boston. I dag sitter hon i Unga forskares styrelse, och har alltså just vunnit Sustainergies cup.

– Men det var först 2014, när jag fick ta emot Unga forskare-priset ur Christer Fuglesangs hand, som jag verkligen kände att jag kan. Jag är faktiskt bra på det här.

– I dag är jag väldigt arg på hur unga flickor matas med bilden av att de inte är tillräckligt bra och inte kommer att klara av saker, särskilt inte tekniska saker. Jag visste förstås att kvinnor kunde bli ingenjörer och tyckte att det verkade roligt. Men jag hade ingen förebild. Det var först i gymnasiet som jag träffade min första kvinnliga ingenjör.

Ett par år in på gymnasiet lutade hon mer åt Handelshögskolan. Men efter Unga forskare-segern blev det Industriell ekonomi.

– Min dröm är att leda samhällsförändring genom teknik. Då blir jag kanske inte den som hands on utför själva tekniken, men den som kan leda arbetet, och förhoppningsvis inspirera nya unga tjejer.

Fakta. Ylvali Busch

22 år.

Börjar i höst tredje året på KTH:s prestigelinje Industriell ekonomi.

Korades i torsdags till en av tre segrare i Sustainergies Cup, en internationell innovationstävling med tusentals deltagare. Hennes vinnande bidrag innehåller lösningar för Hongkongs smutsiga luft, bland annat renande filtrerande tunnlar.

Vill inspirera andra unga kvinnor att välja tekniska yrken.

Har tidigare också som gymnasist tagit högsta pris i tävlingen Unga forskare.

Sustainergies är Sveriges största plattform för studenter och företag som vill samarbeta för hållbar utveckling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.