Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Sunne i topp att ordna jobb till nyanlända

I lilla värmländska Sunne sju mil norr om Karlstad skiner solen över företagsklimatet. 2016 fick två av tre nyanlända här jobb redan efter Arbetsförmedlingens etableringsfas.

Det gör Sunne, med sina 13.400 invånare, näst bäst i landet.

Författaren Selma Lagerlöfs hemort, det ”sagolika Sunne” med sitt glittrande vatten och sina blånande berg i fonden, är en av få små tillväxtenklaver i ett i övrigt ganska ekonomiskt deprimerat Värmland. Arbetslösheten är nära noll.

Filipstad åtta mil sydost om Sunne har landets allra högsta arbetslöshet för utrikes födda, över sex av tio. I Sunne är proportionerna de omvända, och det redan direkt efter etableringsfasens första två år med uppehållstillstånd - trots att Sunne härom året hade hela 1.200 asylsökande på sina drygt 13.000 invånare.

Sunne kommun har i många år bedrivit en aktiv näringslivs- och tillväxtpolitik, med nära samverkan mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv. Och nu skriker många företag efter arbetskraft. De både vill och vågar ta in nyanlända som ännu inte talar perfekt svenska. Och inte bara på ”enkla” jobb, eller med statliga lönestöd.

Här finns 30-årige Nour Aosou, syrier uppvuxen i Libanon, som snart tröttnade på att sitta på förläggningen och efter tre månader själv hittade praktik och nu tillsvidaretjänst som mobilreparatör hos Smartcare på Kvarngatan. Här finns 36-årige Riyad Mahmood, som praktiserar på yrkeshögskolan där han lär sig tryckarjobbet innan han kan få anställning på något av bygdens grafiska företag. Och här möter vi också 31-åriga Nour Aghy, engelskalärare och översättare från Syrien, nu projektledare på kommunens integrationsprojekt för asylsökande, Connecting People. Åter andra jobbar på Ica, i tv-affären, i skolorna eller på familjevårdcentralen.

Sunne kommuns näringslivsutvecklare Kristina Lundberg, själv uppvuxen i Filipstad, konstaterar att Sunne är ett jordbrukssamhälle, där invånarna varit vana att hugga i och hjälpas åt för att nå sina mål.

– Filipstad å andra sidan är ett samhälle med hög arbetslöshet och låg företagsamhet, där människor inte varit vana att utveckla sin entreprenörsanda. Under lång tid fick de inte starta eget om inte bruket godkände det.

I Sunne finns en tydlig strategi för att aktivera och integrera redan på förläggningarna, för att locka de asylsökande att stanna på orten och starta egna företag, eller börja jobba inom till exempel grafisk industri och besöksnäring. Det har hållits samhällsorientering, mentorprogram och starta eget-kurs. Nu finns ett antal affärsplaner i den grupp som just fått uppehållstillstånd, bland anat för matbutik, måleri, osttillverkning, vitvarureparatör, frisör och cykelreparatör.

– Sunneborna är duktiga på att visa oss att vi behövs här och kan bidra till samhället, hela familjen. Den känslan har jag inte hört från någon av mina vänner som nu finns på olika håll runt om i Sverige, vittnar Connecting Peoples Nour Aghy.

Och i Selmas sagolika Sunne väver även flyktingarna entreprenörsdrömmar.

Högt upp på ett enormt tillskärningsbord hos tältfabrikören Tentipi hukar den syriske skräddaren Majed Hamida och lägger vant vecken tillrätta på en 8,5 meter hög och 100 kilo tung tältduk. Tillsammans med sin filippinska hustru Diana syr han sedan ett par år många av Tentipis demotält. Och planerar samtidigt för sin efterlängtade återgång till egenföretagande, något han före flykten ägnade halva sitt 52-åriga liv åt.

Om och när han får sitt efterlängtade uppehållstillstånd vill han snabbast möjligt hämta hit sina stora symaskiner från Grekland, där han och hustrun länge bodde och verkade med fabrik och anställda innan de 2014 kom till Sunne, via ett kortare försök att 2010 flytta verksamheten till Syrien och Aleppo. Efter alla år som egenföretagare håller han ett högt tempo. Helst hade han alltid arbetat tolvtimmarsdagar.

Majed har googlat och fått klart för sig var i Sverige han kan komplettera sin maskinpark: i Borås, säger han till tolken Nour Aghy, och hela ansiktet skiner upp i ett förhoppningsfullt leende:

– Får vi bara ett uppehållstillstånd så kan jag starta eget och jobba här samtidigt. Jag har räknat på det, jag vill tillverka kläder på flera orter i Sverige, och ha många anställda, säger Majed Hamida entusiastiskt.

– Människor här är trevliga, och Sunne ligger i hjärtat av Sverige, samtidigt som det är nära Norge och Danmark. Här kan vi både producera och exportera.

 

Läs mer: Att få nyanlända i arbete svårt för fler kommuner

Läs mer: Tiden går – och mycket lite händer

Fakta. Sunne näst bäst i landet på att sätta nyanlända i jobb

64 procent av de nyanlända som 2016 avslutade sin tvååriga etableringsfas gick direkt till jobb.

I Sunne finns 3 200 företag registrerade på 13 400 invånare. Ett tusental om skogsägarna räknas bort. Sunne har de senaste tio åren legat på plats 20-30 i Svenskt Näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat.

Kommun, arbetsförmedling och näringsliv samverkar väl kring en rad integrationsprojekt.

Många företag i Sunnes blomstrande näringsliv skriker efter arbetskraft. Flera har tagit in även asylsökande på "riktiga" anställningar redan innan dessa fått sina uppehållstillstånd. Dock lite väl krångligt att hjälpa de asylsökande att få a-skattsedel och bankkonto, anser några berörda.

Bästa kommunerna att ordna jobb

Kommunerna som är bäst på att ordna jobb till nyanlända direkt efter Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsfas.

1. Rättvik

2. Sunne

3. Vaggeryd

4. Strömstad

5. Krokom

6. Mora

7. Malå

8. Övertorneå

9. Essunga

10. Åre

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.