Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Uppsagda tjänstemän får hjälp att fräscha upp sin CV

Ove Johansson, Unionens ordförande på Ericsson i Borås, funderar själv på att dra nytta av de nya reglerna för upphandling av högskoleutbildningar.
Ove Johansson, Unionens ordförande på Ericsson i Borås, funderar själv på att dra nytta av de nya reglerna för upphandling av högskoleutbildningar. Foto: Lotta Härdelin

I dag beslutar regeringen om en ny modell för bättre matchning på arbetsmarknaden. Nya vägar till högskoleutbildning kan hjälpa exempelvis många av Ericssons tusentals uppsagda – medelålders tjänstemän och andra – vidare i karriären.

Det nya i torsdagens regeringsbeslut är att skräddarsydda universitets- och högskolefortbildningar för uppsagda ska kunna handlas upp även av privata omställningsaktörer som Trygghetsrådet (TRR), fackförbund, stiftelser och företag.

Partsägda Trygghetsrådet hjälper uppsagda tjänstemän i jobbsökandet. Men hittills har inte TRR och andra privata omställningsaktörer haft rätt att köpa uppdragsutbildning hos universitet och högskolor.

Det ändras nu så att de kan köpa högskoleutbildningar av arbetsmarknadsskäl.

Det kan till exempel göra stor skillnad för många av de nära 3 000 som nu får lämna telekomjätten Ericsson, ofta för att de inte bedöms ha rätt kompetens.

En som kan komma att dra praktisk nytta av modellen är Unionens klubbordförande på Ericsson i Borås, Ove Johansson. För 22 år sedan steg han in på Ericsson, liksom många andra i Borås med enbart gymnasieutbildning i bagaget. Sedan har han gått enstaka universitetskurser, men saknar formell yrkesutbildning. De senaste åren har han arbetat fackligt på heltid. I år fyller han 53.

Han har inte hunnit fundera så mycket på vad validering och uppdragsutbildning skulle kunna innebära för honom själv.

– Men jag skulle till exempel kunna vara intresserad av att validera det jag lärt mig inom ramen för mitt fackliga arbete, och gå vidare på det spåret, säger han.

Många av de Ericssonanställda har gått kurser och utbildningar internt under de år de varit anställda. Deras kunskaper ska kunna tentas av och omvandlas till högskolepoäng. En sådan modell för validering ska under våren tas fram av fyra högskolor runt om i landet – KTH, Chalmers, Linköpings universitet och Borås högskola.

Därefter kommer den nya möjligheten att upphandla skräddarsydd högskoleutbildning in i bilden, för att fylla i personernas kunskapsluckor för exempelvis en ingenjörsexamen. Eller för att avancera från en högskoleingenjörsexamen till civilingenjör.

Kan utbildningstiden kortas minskar mångas motstånd mot att mitt i livet återvända till skolbänken.

Möjligheten till fortbildning gäller också förstås dem som redan har en akademisk utbildning, men som behöver komplettera och uppdatera den.

– De uppsagda från Ericsson får köra en pilot på allt detta, säger Lennart Hedström, entusiastisk vd på Trygghetsrådet.

– För oss får det här jättestor betydelse. Det skapar utan tvekan bättre förutsättningar.

I dag sägs privatanställda tjänstemän allt oftare upp av strukturella skäl, som teknisk utveckling.

– Inte sällan handlar det om medarbetare med lång anställning och god, men inte alltid dokumenterad kompetens. Andras arbetsuppgifter försvinner eller förändras i grunden. Då underlättar utbildning kraftigt för den uppsagde att få ett nytt likvärdigt jobb. Universitet och högskola borgar för en god kvalitet.

Ministern med ansvar för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, säger till DN att Ericsson eller andra företag vid framtida teknikskiften borde kunna välja akademisk uppdragsutbildning före så stora uppsägningar.

– I stället för att säga upp alla som arbetat länge med en äldre utbildning borde man kunna skicka medarbetare på uppköpt utbildning för att fräscha upp sina kunskaper. Företag kan inte klara sitt kompetensbehov med enbart nyutbildade.

Fakta. Färre vuxna som ­studerat de senaste åren

Samtidigt som behovet av kompetensutveckling för uppsagda tjänstemän hela tiden ökar har utvecklingen de senaste åren gått åt rakt motsatt håll: lärosätenas intresse har minskat för att bedriva utbildningar under mer flexibla former, som deltids-, kvälls- och distansundervisning.

Antalet studenter över 34 år har de senaste 10 åren minskat med 24 procent.

Kurser av vidareutbildningskaraktär har sedan 2008 minskat med 27 procent.

Antalet studenter på fristående kurser sedan 2010 minskat med 23 procent.

Studenter som läser på distans har sedan 2011 minskat med 16 procent.

Med torsdagens beslut ändrar regeringen i förutsättningarna, och gör det lättare för uppsagda att få tillgång till nödvändig högskoleutbildning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.