Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Uthyrningen ger ökad frihet

Lotta Zachrisson, här med sonen Leif, hyr ut sina bostäder i New York och i Roslagen för att dryga ut lönen.
Lotta Zachrisson, här med sonen Leif, hyr ut sina bostäder i New York och i Roslagen för att dryga ut lönen. Foto: Magnus Hallgren

Privatuthyrningen av bostäder ger allt fler, inte minst kvinnor, ett ekonomiskt tillskott. Lotta Zachrissons New York-lägenhet och sommarstugan i Roslagen har gett henne ökad frihet och ett roligare liv.

För Lotta Zachrisson, föräldraledig frilansjournalist i Stockholm, har delningsekonomin blivit ett sätt att leva.

– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville bo på olika håll i världen, berättar Lotta Zachrisson, 41, när vi träffas i andrahandslägenheten på Södermalm. Där bor hon med mannen Andrew, som är från USA, och barnen Leif, 3 år, och Sigurd, 7 månader.

Allra störst betydelse för ekonomin har uthyrning av bostäder i länder med lägre löner än i väst. Det visar en undersökning som det helt dominerande förmedlingsföretaget Airbnb just publicerat. I Kenya drar en typisk Airbnb-värd in så mycket pengar på sin uthyrning att det täcker en tredjedel av hushållets utgifter. I Indien är motsvarande siffra 31 procent och i Marocko 20 procent.

Lotta Zachrisson flyttade till New York 2009 för att jobba som frilansjournalist med resor och film som specialitet.

– I början bodde jag med sex andra personer i en lägenhet som delats upp med en massa mellanväggar. Så fort jag lämnade mitt rum snubblade jag på en rökande 22-åring. Det var inte så trevligt. Dessutom betalade vi som bodde där 900 dollar i månaden vardera, säger hon.

Lotta Zachrisson ville ha bättre kontroll över sitt liv och boende och lyckades hitta en liten trerumslägenhet i New York-stadsdelen East Village. Enda problemet var månadshyran på 2 000 dollar, en ganska saftig kostnad för de flesta frilansjournalister.

Lösningen blev att börja hyra ut via den då nya förmedlingen Airbnb. Hon tog 75–80 dollar per natt för det andra sovrummet, vilket var 20–25 dollar lägre än de billigaste hotellrummen.

– Inkomsterna från uthyrningen har gett mig ett skönt liv, utan att jag har behövt få in några jättelika arvoden. Jag har till exempel utan bekymmer kunnat åka iväg på reportageresor till Karibien, Thailand och Indien. Sådant gör man inte hur som helst med en hyra på 2 000 dollar, säger Lotta Zachrisson.

De gånger Lotta Zachrisson själv varit på resa hyrde hon ut hela lägenheten. När hon var hemma tog hon emot gäster i ett av rummen, och var själv en närvarande värdinna, beredd att hjälpa till med stort och smått.

– I början var Airbnb servicemässigt bara ett snäpp upp från soffsurfning. När Svensson-familjer efter ett tag började efterfråga Airbnb så ökade förväntningarna på servicen. Att vara Airbnb-värd har också gjort att jag utvecklats som entreprenör. Det är ju viktigt att ta emot folk bra, fixa fina bilder och skriva bra presentationer för att få positiva recensioner och en blomstrande verksamhet.

Dessutom har hon haft mycket trevligt med sina Airbnb-gäster.

– En del har till exempel följt med på privata fester. Och som kvinna har jag alltid känt mig säker, trots att jag tagit emot främmande människor i mitt hem. Det är tack vare att alla Airbnb-gäster är noggrant registrerade på sajten.

I New York har Airbnb slagit igenom brett.

– Nästan alla jag känner där hyr ut via Airbnb. En del har flera bostäder. Folk riskerar visserligen att bli av med kontraktet, men de bryr sig inte, eftersom det är relativt lätt att hitta ett nytt. I Stockholm, där folk kanske köat i tjugo år för en hyresrätt, är man mer försiktig med att hyra ut via Airbnb och att prata för mycket om det.

Lotta Zachrissons trea i New York har också gett hennes föräldrar och systrar möjlighet att komma och hälsa på både bekvämt och gratis.

Lotta Zachrisson har under utlandsåren haft en röd liten stuga i Roslagen som sin fasta punkt i hemlandet. Den njuter hon och familjen själva av under stora delar av sommaren. Men övrig tid hyr hon ut den via Airbnb och stuginfo.se

– Uthyrningen täcker ungefär halva kostnaden för stugan. Inkomsten är så pass liten att den hamnar under gränsen för vad som måste beskattas i Sverige.

Familjen har också investerat i ett hus med två lägenheter i Brooklyn. De använder det inte för eget boende, utan lägenheterna hyrs ut i flera år.

För tillfället har familjen inte kvar någon lägenhet som de hyr ut via Airbnb i New York. Men Lotta funderar på att återigen skaffa en.

– Det skulle ge en bra inkomst och ett ställe att bo när vi besöker vänner i New York.

Läs mer: Airbnb riskerar att förlora New York

Fakta. Över hälften av Airbnb-värdarna kvinnor

För vissa innebär privatuthyrning av bostaden ett extratillskott som ger möjlighet till semesterresor eller en lägenhetsrenovering. För andra är värdskapet en viktig del av privatekonomin.

55 procent av Airbnb-värdarna är kvinnor. Eftersom kvinnor generellt har lägre inkomster än män är privatuthyrningen sannolikt viktigare för dem.

Airbnb, som startades i San Francisco 2008, har nästan 17.500 uthyrare i Sverige. Det är en ökning med 53 procent på ett år.

På sistone har Airbnb-uthyrningen hamnat i hetluften. I Sverige måste den som hyr ut för mer än 40.000 kronor per år betala skatt. Det är uthyrarens ansvar att redovisa uthyrningsinkomsten i självdeklarationen. Under hösten har Skatteverket aktivt letat efter och kontaktat uthyrare som smitit från skatten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.