Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Var tionde cybermobbad på jobbet – chefer mest utsatta

Foto: imago stock

En utebliven inbjudan till jobbets afterwork eller obesvarade mejl är exempel på cybermobbning. En forskargrupp vid Malmö högskola undersöker hur vanligt fenomenet är på våra arbetsplatser. Nära tio procent är utsatta.

Tidigare har man studerat cybermobbning bland barn och ungdomar. Däremot är det inte lika forskat om hur vanligt det är med virtuell mobbning i arbetslivet. De ökade digitala kommunikationsmöjligheterna som Facebook, Twitter och bloggar har aktualiserat fenomenet allt mer.

Rebecka Cowen Forssell har med sin forskargrupp vid Malmö Högskola bland annat undersökt vilka olika slag av cybermobbning som förekommer i arbetslivet.

– Ett subtilt uttryck av mobbning är att en person ständigt råkar ut för obesvarade mejl eller att en kollega upplever sig bli utestängd från kollegiala grupper på Facebook. De grövre uttrycksformerna är till exempel att en föräldragrupp upprättar en Facebooksida där syftet är att avsätta läraren, säger Rebecka Cowen Forssell.

Forskargruppen har även kollat på hur förekomsten av cybermobbning skiljer sig beroende på kön och position i organisationen. Resultaten visar att män utsätts mer för cybermobbning än kvinnor och att chefer är mer utsatta än anställda.

– Resultatet var överraskande. Jag tror att det bland annat kan förklaras med att chefer kommunicerar mer digitalt och därför exponeras mer för cybermobbning, säger Rebecka Cowen Forssell.

När drev uppstår på Facebook följer det med även utanför jobbet. Cybermobbning kan även involvera personer utanför arbetsorganisationen.

Cybermobbningen skiljer sig på flera sätt från traditionell mobbning, ansikte mot ansikte.

– Cybermobbning kan upplevas intensivare än vanlig arbetsplatsmobbning och förekommer på fler plattformar jämfört med traditionell mobbning. När drev uppstår på Facebook följer det med även utanför jobbet. Cybermobbning kan även involvera personer utanför arbetsorganisationen. Förövaren kan till exempel även vara en klient, kund eller elev, säger Rebecka Cowen Forssell.

Hon menar att cybermobbning liksom vanlig arbetsplatsmobbning ytterst handlar om maktutövning. I traditionell mobbning befinner sig förövaren ofta på en chefsposition och många gånger talar man om mobbning som en nedåtgående process.

Foto: Privat

Rebecka Cowen Forssell. Foto: Privat

– I cybermobbning tycks formella maktstrukturer utmanas. Det finns en slags inbyggd makt i de digitala kommunikationskanalerna eftersom man kan uttrycka sig på ett annat sätt än man kan göra ansikte mot ansikte. Det finns inga ansiktsuttryck vilket kan leda till minskad empati för den som drabbas och en avtrubbning som gör att mobbningen kan bli ganska grov, säger Rebecka Cowen Forssell.

Traditionell arbetsplatsmobbning och cybermobbning är ändå inte två separata fenomen utan hänger ofta ihop, till exempel kan en konflikt mellan kollegor blossa upp på Facebook men konsekvenserna av den måste hanteras på arbetsplatsen.

– Du kan sitta hemma en fredagskväll och starta en diskussion på Facebook där din chef ingår. Om en konflikt uppstår på sociala medier tvingas du ändå bemöta den på ett eller annat sätt när du kommer tillbaka till jobbet följande dag, säger Rebecka Cowen Forssell.

Hon tror att cybermobbning kan motverkas om man på arbetsplatser pratar om normer och användning av sociala medier och representation.

– Ibland kan det uppstå situationer då det är oklart vem du representerar och när?

Mycket av cybermobbningen är också subtilt och många väljer att inte polisanmäla om de utsätts för cybermobbning, enligt Rebecka Cowen Forssell.

– De som jag har intervjuat känner att de inte får så mycket stöd för att arbetsgivarna är rädda för dålig publicitet, säger hon.

Läs mer om mobbning på jobbet här

Studien

I studien deltog 3.371 personer.

9,7 procent av deltagarna har blivit utsatta för cybermobbning i arbetslivet.

3,5 procent av deltagarna har blivit arbetsplatsmobbade ansikte mot ansikte.

Män är mer utsatta för cybermobbning än kvinnor i arbetslivet. Chefer är mer utsatta för cybermobbning än anställda.

Kvinnor i chefsposition utsätts i större grad för cybermobbning än män i chefsposition.

Källa: Rebecka Cowen Forssell, Malmö högskola

Har du i arbetet blivit utsatt för kränkningar via digitala eller sociala medier och vill dela med dig av dina erfarenheter till forskningsprojektet genom en intervju? Kontakta rebecka.forssell@mah.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.