Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kungen av Nederländerna extraknäcker – som pilot

Nederländernas kung Willem-Alexander extraknäcker som pilot för KLM. Arkivbild.
Nederländernas kung Willem-Alexander extraknäcker som pilot för KLM. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/TT/AP

Nederländernas kung Willem-Alexander har levt ett hemligt dubbelliv i 21 år – som pilot på det nederländska bolaget KLM, skriver nyhetssajten Sky News.

Willem-Alexander, kung och statschef i Nederländerna, extraknäcker som pilot på flygbolaget KLM. I 21 år har han två gånger i månaden flugit passagerare på korta sträckor i flygbolaget Fokker 70-plan, skriver nyhetssajten Sky News.

Trots att passagerarna kanske känt igen hans röst i högtalarsystemet vid start och landning, har kung Willem-Alexanders jobb på flygbolaget aldrig blivit känt, förrän nu.

– Fördelen är att jag alltid kan säga att jag talar på uppdrag av kaptenen och besättningen för att välkomna passagerarna ombord, så jag behöver inte säga mitt namn. Men då lyssnar de flesta inte alls, säger Willem-Alexander till den nederländska tidningen De Telegraaf.

Han kallar själv pilotjobbet för en ”hobby” och säger att flygturerna är ett sätt att koppla av från det vanliga jobbet som monark. 

Men det finns orosmoln på flygarkungens himmel. KLM ska nämligen fasa ut sin flotta med Fokker 70-plan, vilket innebär att han måste lära sig att flyga Boeing 737 om han vill ha jobbet kvar.

Willem-Alexander säger själv att han inte vill lära sig flyga större flygplan eftersom de ofta flyger till mer avlägsna destinationer som kräver övernattning, vilket skulle innebära att han inte kan ta sig tillbaka till Nederländerna om det skulle uppstå en nödsituation i hemlandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.