Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kyla hotar gotländsk sparris

Gotländsk sparris hotad. Arkivbild.
Gotländsk sparris hotad. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

De senaste dagarnas kyla har redan gått hårt åt sparrisskörden på Gotland. Blir det inte varmare riskeras också skördarna av morötter och rödbetor.

– Vi hade minus 9 på åkern i natt. Stenhuse Gårds tidiga sparrissort är helt nedfrusen! Vi plockar sparrisen nu under 6-8 veckor och våra tunnlar klarar bortåt minus 5. Vi var ute i går och märkte att en del hade fryst, men det är betydligt mer som har försvunnit i dag, säger Göran Hoas på Lilla Bjers till helagotland.se.

Temperaturerna på ön har varit mycket lägre än normalt den senaste tiden och enligt prognoserna kommer det inte att bli mycket varmare de närmaste dagarna.

– Vi vet att sparrisskörden kommer bli sämre än vanligt i år. Men morötter och rödbetor ligger ju i jorden också. Som kravodlare riskerar vi att få svamp i fröerna nu – och det vet vi inte om vi har fått förrän om ett par veckor, när vi ser om det kommer upp något eller inte. Det kan försvinna mycket pengar, säger Göran Hoas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.