Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lockheed har gjort klart med indisk partner

Försvarskoncernen Saabs konkurrent om en mångmiljardorder till Indien – amerikanska Lockheed – har knutit ett avtal med det inhemska företaget Tata Advanced Systems.

Det handlar om att låta tillverka Lockheeds stridsflygplan F-16 i Indien vid ett eventuellt köp av stridsflygplanet.

Indien med premiärminister Narendra Modi i spetsen vill uppgradera landets flygförsvar och Saab med Gripen och Lockheed med F-16 tros konkurrera om affären, som skulle innebära ett köp av 100–250 stridsflygplan. Ett krav från Indiens sida har dock varit att tillverkningen ska ske i Indien. Saab har ännu inte meddelat vilket företag man tänkt att samarbeta med i Indien.

Samtidigt meddelar också Lockheed i anslutning till den stora flygshowen i Paris att företaget är i slutförhandlingarna kring en order på 440 F 35-plan till elva olika länder inklusive USA:s försvar, uppger Reuters. Affären ska vara värd 37 miljarder dollar, motsvarande 358 miljarder svenska kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.