Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Malmö får EU-pris för hållbar transport

Malmö prisas av EU för fokus på cykling.
Malmö prisas av EU för fokus på cykling. Foto: Sanna Dolck

Malmö tilldelades på måndagen EU-kommissionens hållbarhetspris för sitt långsiktiga fokus på alternativa transportmedel. Juryn lyfter särskilt stadens fokus på cykling.

På måndagen delade EU-kommissionen ut pris till de städer som har lyckats väl med att främja hållbar urban mobilitet. Vid ceremonin, som hölls i Bryssel, prisades Malmö för sitt långsiktiga fokus på alternativa transportmedel.

I ett pressmeddelande lyfter juryn särskilt fram det faktum att Malmö har skapat ett nytt cykelsystem, där 500 cyklar i dag finns tillgängliga att hyra. Man lyfter också att Malmö gjort en av sina stora shoppinggator bilfria och försökt göra stadskärnan säkrare för fotgängare och cyklister.

– Jag var särskilt imponerad av de långsiktiga strategierna som Malmö utvecklat för att främja aktivt resande, säger EU-kommissionen för transport, Violeta Bulc, i ett pressmeddelande.

Enligt juryns motivering fick Malmö priset även för hur man lyckats kommunicera ut strategin, och hur man lyckats göra så att hållbar transport får en positiv effekt på den lokala ekonomin.

Priset, som delades ut för femte gången, instiftades för att visa upp de stadskommuner som aktivt arbetar med att främja hållbar urban transport. Juryn består av experter på transport och mobilitet.

Förutom Malmö prisades även Bryssel. De fick priset för att framgångsrikt ha skapat ett hållbart system för frakt av gods. Finalister var förutom Bryssel även Stockholm och Budapest.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.