Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Många svenskar blundar för högre ränta

Många svenskar har liten beredskap för högre räntor. Arkivbild
Många svenskar har liten beredskap för högre räntor. Arkivbild Other: Fredrik Sandberg/TT

Hur förbereder sig låntagarna för stigande räntor under kommande år? Inte så mycket, enligt en nyligen gjord undersökning.

Opinionsinstitutet Sifo frågade nyligen, på uppdrag av nätbanken Avanza, bolåntagare om de förberedde sig på något sätt för en framtida ränteökning.

Fyra av tio, 42 procent, svarade att de inte gjorde något alls.

Bland dem som ändå tog höjd för stigande räntor, var det en av fyra, 24 procent, som svarade att de sparade mer och 17 procent, en av sex, som svarade att de amorterade.

Sparekonom Claes Hemberg tycker att mätningen är oroande.

– Svenska folket har vant vid ständigt fallande räntor, men den här resan är nu på väg att få ett slut, säger han.

– Vi vet inte hur snabbt räntorna kommer att stiga. Men boendet blir dyrare och det kommer att bli en överraskning för många, fortsätter han.

Claes Hemberg tror att svaren visar att låntagarna faktiskt inte förstått att lånen kommer att bli dyrare. Redan i dag är boendekostnaderna den största utgiften för ett genomsnittligt hushåll. Den kostnaden kan komma att stiga rejält om bolåneräntor hamnar på nivåer som historiskt setts som mer normala än dagens.

En kraftig ränteuppgång brukar också leda till att bostadspriserna faller. Men med de senaste årens stora prisökningar är det allt färre som minns en tid när bostadspriserna faktiskt föll, som de gjorde under 1990-talskrisen.

- Det gäller att kunna tåla en prisjustering. Därför är amortering så viktig, säger Hemberg.

Hans första råd till låntagarna är att förhandla med banken om att få lägre räntor. Just nu är bankernas vinstmarginaler på bolån rekordhöga, trots att räntan är låg. Det finns alltså möjlighet att pruta. Enligt Hemberg handlar det om i snitt 14.000 kronor per år för den genomsnittlige prutaren.

– De pengarna kan användas till amorteringar, eller ett räntesparande. Då behöver låntagaren inte ta övrig konsumtion för att spara, säger han.

Ett annat av hans råd är att avvakta med att byta till ett dyrare boende. Stigande räntor kan ge billigare bostadspriser inom ett par år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.