Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Det är svårt att bryta vanor men nu är det dags att göra slag i saken

Kommentar. Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit om nackdelarna med att fortsätta med avdragsgillt pensionssparande. Tråkigt nog måste jag göra det en gång till.

Det kan vara väldigt svårt att bryta en vana, det gäller ovanor också för den delen. Har man väl slagit in på ett spår är det många gånger svårt att ändra sig.

Just vanans makt är nog ett av skälen till att så pass många fortsätter att spara till sin pension på det skattemässigt absolut sämsta sättet. Det är i alla fall svårt att se någon annan orsak.

Att så många svenskar har, och har haft, ett avdragsgillt pensionssparande är ingen slump. Det är resultatet av en medveten bearbetning från dem som tjänar pengar på sparandet.

De senaste decennierna har det knappt gått att närma sig en bank utan bli påmind om att man borde pensionsspara. Låga inkomster var ingen ursäkt. ”Någon hundralapp i månaden går väl alltid att undvara” hette det.

Det tog sin tid men så småningom gav kampanjerna resultat. Under 2000-talet hade uppemot 40 procent av befolkningen i arbetsför ålder, 20–64 år, ett privat pensionssparande, enligt Statistiska centralbyrån.

Under årens lopp har alltså ett par miljoner svenskar vant sig vid att pensionsspara. I många fall drogs sparandet automatiskt från lönen genom autogiro.

Läs mer: 300 000 svenskar dubbelbeskattas på pensionssparandet

Då slog politikerna till och ändrade reglerna. Såväl allianspartierna som Socialdemokraterna såg en chans att få in mer pengar till statskassan. Det första beskedet om att pensionssparandet skulle slopas kom våren 2014 och förslaget röstades igenom på hösten samma år.

Men avdragsrätten slopades inte helt vid en tidpunkt. I stället trappades den av 2015 för att tas bort helt året därpå, 2016. Det gjorde det inte enklare för folk att hänga med.

Vid den här tiden förra året stod det klart att så många som drygt 400.000 svenskar pensionssparat mer än de fick avdrag för under 2015. Kort därefter hade finansmarknadsminister Per Bolund ett möte med Bankföreningen som inte ledde till någonting.

Nu visar det sig att mer än 300.000 svenskar fortsatt pensionsspara under 2016. Redan förra året hade Skatteverket flera förslag på hur svenskarna skulle kunna förmås att sluta pensionsspara.

Ett av förslagen var att bankerna skulle stoppa alla autogiroöverföringar till avdragsgillt pensionssparande. De kunder som ville kunde sedan koppla på sparandet igen. Men det ville inte bankerna.

Ett annat förslag från Skatteverket var att de som sparat skulle få ta ut pengarna skattefritt fram till och med 2016. Det ville inte regeringen.

Bankerna, pensionsbolagen och även staten tjänar pengar på pensionssparandet. Spararna betalar avgifter på de insatta pengarna till bolagen och staten får in extra skattepengar.

De som tjänar pengar på ditt pensionssparande har inte gjort tillräckligt för att få kunderna att välja andra sparformer. Du måste alltså agera själv. Även om det är svårt att bryta en vana.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.