Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tänk efter före om du vill dra ned på amorteringstakten

Krönika. Amorteringskravet på bolån gör det frestande att försöka sänka belåningsgraden och på så sätt minska månadsutgiften. Men det gäller att tänka igenom beslutet noga.

Amorteringskravet infördes i juni 2016 och nyligen analyserade Finansinspektionen, FI, hur det nya kravet har påverkat hushållens bolån och amorteringar.

En väntad effekt är att fler än tidigare amorterar. Det beror på att alla som har en belåningsgrad över 50 procent har blivit tvungna att amortera vilket de inte var tidigare.

Bostadspriserna har däremot inte påverkats nämnvärt, enligt FI. I veckan kom dessutom nya siffror från banken SEB som visar att nästan tre av fyra svenskar tror att bopriserna kommer att fortsätta att stiga.

Bankerna har hårda krav på att inkomsterna måste vara tillräckliga för de bolån de beviljar. Amorteringskravet, särskilt vid belåning på över 70 procent, tar en stor del av budgetutrymmet.

Den som lyckas komma under 70 procents belåning halverar utgiften för amortering och ökar möjligheten att få lånet beviljat. Därför är det frestande att försöka komma under 70-procentsnivån.

Ett sätt är att ta ett blancolån, ett lån utan säkerhet, för att komma under gränsen. Om blancolånet betalas av på 10–12 år blir månadsutgiften lägre än med amorteringskravet.

Räntan på blancolån blir däremot alltid högre än på bolån. Hur hög den blir beror på hur din ekonomi ser ut men räkna med minst dubbelt så hög ränta jämfört med bolånet och räntan kan i värsta fall bli ännu högre.

Föräldrar kan hjälpa sina barn genom att belåna sina bostäder i stället för att barnen tar egna lån. Men då är det viktigt att föräldrarna inser att det innebär att de begränsar sitt eget låneutrymme.

Den som säljer sin bostad och köper en annan kan begära uppskov med vinsten och minska lånet med den summa som annars skulle ha gått bort i skatt.

Till den 30 juni 2020 går det att få uppskov med hur stora belopp som helst.

Eftersom räntan på uppskovet är högre än boräntan kostar det mer att ha uppskov än bolån. Men månadsutgiften blir lägre när amorteringen minskar och det kan vara avgörande för att hushållet ska kunna köpa bostaden.

Alla måste ha en bostad och det här är några av de saker man kan göra om det är svårt att få budgeten att gå ihop. Andra sätt är att köpa en mindre bostad eller att välja ett område med lägre priser.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.