Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Matbutik inför pant på plastpåsar

Plastpåsar.
Plastpåsar. Foto: Christian Ohde/Chromorange/Alamy

Årligen använder vi i Sverige 80 plastpåsar per person. För att minska på förbrukningen tänker Hemköp införa pant på plastkassar.

Plastpåsar i naturen är ett allt större problem och flera länder försöker nu minska nedskräpningen.

Hemköp ska som första dagligvaruhandel i Sverige införa pant på plastpåsar och påbörjar ett pilotprojekt vid Hemköp Torsplan i Stockholm.

Pantsystemet fungerar så att kunden återanvänder Hemköpspåsen så många gånger som möjligt och sedan pantar den i kassan. Panten ger en krona som dras bort från köpesumman. Plasten återvinns sedan och används för att tillverka en ny plastpåse.

Det går att panta högst tio påsar per gång och inga kontanter betalas ut. Priset på Hemköps plastpåsar höjs samtidigt med 50 öre. För varje plastkasse som säljs i butiken men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige.

– Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

Hemköps pantsystem är ett steg längre i Naturvårdsverkets nya föreskrifter om hur handeln ska hantera plastpåsar. Enlig ett EU-direktiv ska användningen av tunna plastpåsar halveras fram till år 2025.

– För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar. Tunnare påsar på rulle passar bättre som soppåsar då mindre plast går till förbränning, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp.

Tidigare har bland annat den brittiska dagligvarukedjan Tesco infört avgifter på sina plastkassar vilket minskade antalet plastpåsar med 80 procent, rapporterar BBC.

I en del länder har man gått längre än så. Sedan tidigare har bland annat Frankrike helt och hållet förbjudit butiker från att lämna ut plastkassar till sina kunder, enligt SVT.

Även Sydafrika har infört förbud på plastpåsar och där kan handlare få böter eller fängelse om de lämnar ut den tunnare sortens plastpåsar till sina kunder.

Som tunna plastpåsar räknas de som är tunnare är 50 mikrometer vilket bland annat inkluderar de plastkassar som används i dagligvaruhandeln i Sverige.

Plastpåsar är även förbjudna i länder som Rwanda, Taiwan, Bangladesh, delar av Indien samt Kenya, enligt SVT.

Fakta.

Den totala förbrukningen av tunna plastbärkassar med en tjocklek mellan 15-50 mikrometer uppskattas vara mer än 770 miljoner per år i Sverige.

Plastbärkassar i dagligvaruhandeln har vanligen en tjocklek under 50 mikrometer och räknas därmed som tunna plastbärkassar

Det vanligaste skräpet på stränder utgörs av plastpåsar (32 procent). Plastpåsen är ett av de värsta skräpen för djur som bor i haven.

Rättelse 2017-04-20 08:02
I en tidigare version av texten fick organisationen Städa Sverige fel namn.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.