Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Semesterresor med hårnålskurvor

Sommartid. För många är bilen bara ett transportmedel som tar en till semestervistet. För andra är bilen ett njutningsmedel som helst ska upplevas längs slingriga vägar.

Det är för den senare kategorin, bilnjutare, eller för den delen upplevelsesökande motorcyklister också, som Mats Drougge skrivit boken: ”Äventyr med bilen” som listar och beskriver vad han anser är Europas bästa bilvägar. På svunna tiders manér blir bilresan inte en transport utan ett spännande intagande av kurvor och hisnande utsikter.

Han trivs i bergen, främst längs slingriga alpvägar med stup bredvid. Där, långt ifrån tätorternas köer, blir det bilkörning på allvar.

Historiska tillbakablickar blandas med goda råd för den som tänkt sig uppleva några av sträckorna redan i år.

När det är dags att lämna schweiziska Davos för en tur upp till den personliga favoriten Flüelapasset ges följande beskrivning: ”Förföriskt mjuka kurvor. Dalgången är så pass flack att man kunnat bygga rakt upp i fallinjen utan serpentiner. När du hittar tempot behöver du aldrig röra bromsen. Motlut och motorbroms gör jobbet åt dig. Smörkörning av bästa sort tills du når den sista biten mot toppen. Där blir vägen mer krävande - som när du lärt känna din neurotiska skönhet. Intressant och utmanande, men till sist kommer ni överens.”

Författaren avslöjas i boken som ytterst puritansk när det kommer till val av njutningsmedel för att ta sig igenom böjar och chikaner. Det får vi veta när vägen från Gletsch till Grimselsjön i Schweiz körs. Vi får veta att ”... bilkörning avnjuts bäst i en taklös sportvagn från England.” Det ska vara en bil utan assistans av servo, låsningsfria bromsar, antisladdsystem och så vidare; sann bilnostalgi alltså!

För den som anser att Alperna är för avlägsna så bjuds också ett norskt tips: Trollstigen samt till och med ett storstockholmskt: Bogesundsvägen, från Vaxholmsvägen till Vaxholm och vidare med färjor över vattnet till sträckan Stenslätten-Hemmesta. Det är ett blekt alpsubstitut, enligt undertecknad.

Faktarutor ackompanjerar vart och ett av de 14 kapitlen med information om väghistorik, stigning, längd och hårnålskurvor. Storslagna fotografier gör att man sitter vid redaktionsskrivbordet och längtar ut och bort. Nu!

Fakta. "Äventyr med bilen - en guidebok till Europas bästa bilvägar"

Författare: Mats Drougge som också är fotograf och designer.

Förlag: Lind & Co.

Antal sidor: 176.

Format: 240x300 millimeter.

Cirkapris: 279 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.