Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Sverige har dyraste bilreparationerna

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT

Sverige har de högsta kostnaderna för reparationer och bilunderhåll av 24 europeiska länder. Men försäkringen för en diselbil är billigaste. Det visar en granskning som leasingföretaget Leaseplan gjort.

Leaseplan gör ett index över kostnaderna för bilägare i Europa och i indexet för 2016 toppar Sverige listan när det gäller underhåll och reparationer. De är i snitt 15 procent av den samlade kostnaden, eller runt 85 euro i månaden (drygt 800 kronor).

– Den höga kostnaden beror på att arbetskraften är dyrare i Sverige, vilket naturligtvis påverkar timpriset för reparation och underhåll. Här är timpriset tre gånger så högt som i exempelvis Turkiet där kostnaderna för underhåll är lägst i Europa, säger Lisa Midbrink, marknadschef på Leaseplan Sverige i ett pressmeddelande.

I Turkiet ligger snittkostnaden på 28 euro, eller drygt 260 kronor, per månad.

Den som äger en dieseldriven bil kan dock glädja sig åt att Sverige har den lägsta snittkostnaden för bilförsäkring, runt 39 euro (cirka 370 kronor) per månad. Det dyraste landet är Schweiz där en bilägare i snitt betalar 117 euro (dryg 1100 kronor) per månad.

Sverige på sjunde plats när det gäller den totala kostnaden för att ha en bil, runt 5.400 kronor i månaden.

Dyrast är Norge med en snittkostnad per månad på cirka 6.700 kronor, följt av Italien (drygt 6.400 kronor) och Danmark (knappt 6.400 kronor).

Billigaste landet är Ungern där en bilägare i snitt kan räkna meden kostnad på drygt 3.400 kronor.

Indexet tar hänsyn till inköpspris, värdeförändring över tid, driftskostnader, försäkring och så vidare för en småbil under tre år och att bilen körs 2.000 mil per år. Kostnaderna mäts därefter som en snittkostnad per månad.

Rättelse 2017-02-16 07:00
I en tidigare version av artikeln hade snittkostnaden 6.400 kronor tillskrivits fel land.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.