Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny kvinnlig vd på läkemedelsbolag lönedumpas

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT/AP

Nya chefen för brittiska läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, Emma Walmsley, får runt 25 procent lägre lön än sin föregångare Andrew Witty.

Det skriver the Guardian, som citerar ett meddelande från bolaget där det framgår att Glaxosmithklines ägare bett styrelsen att hålla chefslönerna i strama tyglar.

Trots att Emma Walmsley alltså får mindre i lönekuvertet handlar det inte om någon låg lön: hennes ersättning, som delvis är prestationsbaserad, ligger på motsvarande maximalt 100 miljoner svenska kronor om året.

Emma Walmsley har tidigare varit chef för GSK:s division för receptfria produkter som till exempel tandkrämen Sensodyne och det smärtdämpande medlet Panodil. När hon tillträder vd-tjänsten i april blir hon den mäktigaste kvinnan i läkemedelsindustrin globalt, enligt tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.