Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Önskningar för 13 miljoner i Fontana di Trevi

Fontana di Trevi ligger i den italienska huvudstaden Rom.
Fontana di Trevi ligger i den italienska huvudstaden Rom. Foto: Marie-Laure Messana/TT/AFP

För de som besöker Rom är Fontana di Trevi-fontänen ett måste. Många är de som singlat ned en slant i fontänen och hoppats att deras önskan ska gå i uppfyllelse. Förra året hade 1,4 miljoner euro, motsvarande 13,4 miljoner kronor, kastats i bassängen – pengar som nu går till välgörenhet i den italienska huvudstaden.

Med sina pampiga klippor och skulpturer i kalkstenen travertin är Trevifontänen ett populärt besöksmål i Rom. Enligt sägnen får den som kastar ett mynt i fontänens smaragdgröna vatten en försäkran om att komma tillbaka till den italienska huvudstaden. Och det är det många som vill.

Under förra året fiskades mynt upp till ett värde av inte mindre än 13,4 miljoner kronor. Pengarna doneras till katolska välgörenhetsorganisationen Caritas, som använder pengarna till att köpa mat åt fattiga familjer, soppkök och härbärgen för migranter.

Men mynt i olika valörer var inte det enda som hittades i städningen av fontänen. Även armband, solglasögon, tandproteser och bilder på påven Franciscus och jungfru Maria hittades på fontänens botten, rapporterar den italienska tidningen La Repubblica.

Läs mer: Stal ur Fontana di Trevi – hedrad efter sin död

Fast slantarna har inte alltid fått ligga orörda på bassängens botten. Under flera år gjorde sig italienaren Cercelletta känd för att vada ut i fontänen och plocka på sig de mynt som kastats i, vilket fick Rom att agera. Det instiftades en lag som innebar att pengarna i fontänen automatiskt tillföll staden. Varje vecka rensas fontänen av personal från Caritas, dit pengarna också doneras.

Fontana di Trevi projekterades av den italienske arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini och 1735 till 1763 byggdes den av italienaren Nicola Salvi, även han arkitekt. På de vita klipporna finns flera vattenväsen skulpterade, varav havsguden Okeanos är den största.

För den breda allmänheten blev fontänen känd när svenska skådespelerskan Anita Ekberg badade i den i Fellini-filmen Det ljuva livet från 1960. Vid Cannesfestivalen samma år vann filmen det prestigefyllda priset Guldpalmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.