Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionsmyndigheten kastar ut fondbolaget Allra

01:06. Pensionsmyndigheten har beslutat att avregistrera pensionsbolaget Allra. Intressekonflikter och tveksamheter i hanteringen av kundernas e-legitimationer ligger bakom beslutet. Här motiverra generaldirektören beslutet.

Fondbolaget Allras fyra fonder och Life Funds två kastas ut ur PPM-systemet. Dessutom ska Pensionsmyndigheten göra en polisanmälan.

– Avsikten har varit att använda fonderna för att berika ägarna i stället för pensionsspararna, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör, Katrin Westling Palm.

Det var för en månad sedan som Pensionsmyndigheten beslutade att köpstoppa Allras fyra fonder med namnen lagom, modig, försiktig och ränta. Myndigheten menade att bolaget kunde ha brutit avtalet som gäller för fondbolag på fondtorget.

Det är också det besked som myndigheten gav på torsdagen, efter det att Allras ledning lämnat in svar på de frågor som Pensionsmyndigheten hade ställt till dem.

Utredningen har visat att det har varit stora interna transaktioner som, enligt Pensionsmyndigheten inte kan motiveras med att de ska ha gynnat spararna. Tvärtom, anser Katrin Westling Palm, de har gynnat ägarna, inte spararna.

– Till det kommer betydande intressekonflikter och aggressiv marknadsföring som står i strid med vårt samarbetsavtal, säger hon.

Utöver Allra så stängs även Life Funds av. Det finns också en intressekonflikt då det finns ”tydliga kopplingar” mellan Life Funds och Allra.

Myndigheten kommer ”i närtid” att polisanmäla Allra.

– Det har förekommit upplägg med pensionsspararna pengar vars enda avsikt har varit att berika ägarna och inte spararna, säger generaldirektören Katrin Westling Palm.

Allras egen revisor har dessutom anmält bolaget till Ekobrottsmyndigheten, skriver TT.

Efter köpstoppet i februari har det kommit flera avslöjanden som publicerats av Svenska Dagbladet och Ekot om märkliga affärer kring fondbolaget.

Det har bland annat handlat om att bolaget tidigare, då under namnet Svensk Fondservice, köpt värdepapper till fonderna där provisionerna varit extremt höga och ska ha gynnat bolag med kopplingar till Allras ägare.

Affärerna ska ha gått via finansbolaget Oak Capital, och kan ha kostat spararna i fonderna mångmiljonbelopp. Allra har hävdat att affärerna skett till bästa pris och att de köpta värdepappren gav bra avkastning till spararna.

Allras två huvudägare ska också ha tjänat 100 miljoner kronor i samband med en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital. Allras vd och en av huvudägarna Alexander Ernstberger har sagt att den affären inte haft något med pensionsbolagets verksamhet att göra.

Allra har också sagt att det ska göras en oberoende granskning av de affärer som gjorts. Uppdraget skulle ha gått till styrelseproffset Catharina Lagerstam men hon hann inte börja uppdraget innan hon plockades bort.

Det har också funnits frågetecken kring ett dotterbolag i Dubai som Allra startat som bland annat ska ha sysslat med värdepappershandel. De senaste veckorna har också flera styrelseledamöter hoppat av bolaget och kvar finns bara ledamöter med kopplingar till Allra och den nyligen tillträdde ordförande Gunnar Axén.

Till DN säger Allras ordförande, Gunnar Axén att han kallat in en oberoende firma som ska gå igenom anklagelserna. Han tror att det kan ta ytterligare två veckor innan den är klar.

– Men om de behöver mer tid så kommer jag att ge dem det, säger Axén.

Hur reagerade du på beskedet?

– Vi blev mycket förvånade. Beslutet fattades bara någon timma efter det att vi hade lämnat in svaren på deras frågor. Jag har svårt att tro att de har kunnat ta till sig de svaren.

Gunnar Axén säger att Allra kommer att överklaga "inom kort".

Chefsjuristen på pensionsmyndigheten Mikael Westberg säger dock att det är en sammantagen bedömning som gör att de nu stoppar fonderna. Dessutom har utredningen visat att det finns vad Westberg kallar en personkoppling mellan Life och skandalbolaget Falcon Funds.

– Det bidrog till vårt beslut, sade Westberg.

I den tidigare härvan kring fondbolaget Falcon Funds förlorade 22000 sparare stora delar av sitt kapital i PPM. Den händelsen utreds av åklagare. Det kommer troligen också att ske med Allra då Pensionsmyndigheten kommer att göra en polisanmälan. Mikael Westberg vill dock inte säga vilka personer som anmälan kommer att ritkas mot.

Turerna kring Allra är en av flera skandaler som skett på senare tid i premiepensionssystemet. Utvecklingen har fått statsminister Stefan Löfven att kräva grundläggande förändringar av systemet.

Den politiska pensionsgruppen - som består av representanter från allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet - hade ett möte på torsdagen. Där fick de information om Pensionsmyndighetens beslut.

– Det är bra att myndigheten agerar kraftfullt och tydligt mot Allra, säger Mats Persson, Liberalernas representant i gruppen.

Han spår också att pensionsgruppen redan i vår kommer med förslag om säkerheten ska skärpas i PPM så att likanden skandaler inte ska kunna upprepas. Dessutom begär han att Pensionsmyndigheten får mer resurser för att granska och övervaka de fondbolag som finns på eller vill komma in på fondtorget.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.