Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Politiker granskar tuffare krav på PPM-fonder

Turerna kring pensionsbolaget Allra har lett till krav på ökad säkerhet i systemet. Arkivbild.
Turerna kring pensionsbolaget Allra har lett till krav på ökad säkerhet i systemet. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pensionsspararna måste skyddas från bolag som Falcon Funds och Allra. Det är uppdraget för Pensionsgruppen som i dag torsdag, ska granska ett 30-tal förslag som kan leda till en kraftig bantning av antalet fonder i premiepensionssystemet PPM.

Skandalerna kring Falcon Funds och Allra, där spararna riskerar att ha förlorat miljarder, har skakat om politikerna och det har lett till krav på ett starkare konsumentskydd för pensionsspararna i premiepensionssystemet. Det är den del i det allmänna pensionssystemet där svenskarna själva kan välja fonder.

Pensionsmyndigheten har tagit fram ett trettiotal förslag som, om alla blir verklighet, sannolikt leder till att långt färre fonder får plats inom PPM, på pensionsmyndighetens fondtorg.

Förslagen kan delas upp i dels ökade befogenheter för Pensionsmyndigheten, både vad gäller granskning av fondbolag och att tidigt kunna ingripa om kasat ut bolag från torget. Dels handlar förslagen om att ställa hårdare krav på bolagen i sig.

Bland dessa finns att ett fondbolag måste kunna visa att det under tre år har haft ett förvaltat kapital på minst 100 miljoner kronor, innan bolaget kan få komma in med sin fond på torget. Under andra halvåret i fjol var det endast fyra av 31 nya fonder som klarade ett sådant krav.

Ett annat förslag är att fonden ska kunna visa att den funnits på andra reglerade marknadsplatser under ett antal år och att tredje att fonden ska ha ett tak på hur stor andel av det samlade kapitalet som finns inom PPM. Det senare innebär att fonden så att säga konkurrera med sig själv, genom att det finns kapital som förvaltas utanför premiepensionen.

Pensionsmyndighetens förslag syftar inte till att minska på antalet fonder inom ppm, för närvarande cirka 840 stycken. Men förslagen skulle leda till det. Myndigheten har också gjort en beräkning på hur många fonder som skulle slås ut, beroende på vilken nivå kraven ställs. Myndigheten uppskattar att antalet fonder skulle minska med mellan 200 och 400 stycken.

Torsdagens möte lär inte leda till några beslut, det handlar mest om diskussioner som så småningom ska leda till att gruppen enas om vilka krav den kan ställa sig bakom. Pensionsmyndighetens förslag är dessutom än så länge preliminära och ytterligare analyser kommer att göras under våren och försommaren - vilket politikerna i gruppen vill se först innan de kan gå till beslut.

Pensionsgruppen förbereder alla större förändringar av pensionssystemet och består av representanter för alliansparterna, socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Gruppen måste vara enig för att genomföra förändringar - men i det här fallet vill samtliga stärka konsumentskyddet, även om olika partier har olika uppfattning om hur det bäst görs.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.