Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Riksbankens oberoende stärks

01:01. Regeringen sänker Riksbankens valutareserv. Därmed minskar statens statsskuld och räntekostnaderna. Men krisberedskapen kommer att vara lika hög som tidigare, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som liknar förändringar vid att en del brandbilar flyttas från Riksbanken till Riksgäldens garage.

Regeringen vill stärka Riksbankens finansiella oberoende genom att nivån för det egna kapitalet fastställs i lag.

Enligt ett lagförslag från finansdepartementet ska Riksbanken endast dela ut pengar till staten om det egna kapitalet överstiger 60 miljarder kronor.

Förslaget ligger i linje med ett betänkande från finansutskottet från i fjol, som alla partier i riksdagen stod bakom, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

2011 tillsatte alliansregeringen en statlig utredning för att se hur den finansiella krisen hade påverkat synen på Riksbankens balansräkning.

I uppdraget, till vilket ekonomiprofessor Harry Flam utsågs som ansvarig utredare, skulle storleken på och finansieringen av valutareserven och storleken på det egna kapitalet utvärderas.

I korthet förslog utredningen sedan att Riksbankens valutareserv skulle stärkas för att stödja bankerna så fort som möjligt vid en finansiell kris och göra det finansiella systemet mer motståndskraftigt.

Fakta. Den tidigare utredningen

2013 förslog utredningen att storleken på Riksbanken valutareserv skulle minskas till 125 miljarder kronor i stabila tider och kunna ökas till maximalt 200 miljarder vid finansiell oro.

Jämfört med dagsläget skulle staten kunna minska kapitalbindningen med drygt 200 miljarder kronor och därmed spara en halv miljard kronor per år.

Dessutom föreslogs det att Riksbanken skulle få obegränsad tillgång på utländsk valuta för att stödja banker vid en ny eventuell finanskris. För att fylla igen möjliga hål i valutareserven skulle Riksbanken kunna låna upp valuta med hjälp av Riksgälden.

Syftet var delvis att undvika en konflikt mellan Riksbankens behov av valutareserver och statens behov att kunna finansiera sin verksamhet genom lån från utlandet.

Källa: SOU 2013:9 Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.