Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rusning för att få skattepengar i april

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skatteverkets kampanj om att det går att få skattepengarna redan före påsk har fått avsedd effekt. Sedan början av året har anslutningen till digitala brevlådor ökat kraftigt.

De digitala brevlådorna har funnits i några år men användarna har inte strömmat till i den takt som regeringen vill. Därför drog Skatteverket i gång en kampanj i början av 2017.

Budskapet är att det går att få eventuella skattepengar redan före påsk och att ett av villkoren är att ha en digital brevlåda. Kampanjen fick brett genomslag i medierna.

Nu visar nya siffror att anslutningen till brevlådorna ökat kraftigt sedan kampanjen drog ingång. De senaste åren har visserligen antalet som skaffat tjänsten stigit, men inte alls i samma omfattning som i år.

Under 2016 skaffade sig ungefär 10 000 svenskar i veckan en digital brevlåda. Andra veckan i år, när uppgifterna om pengar till påsk spreds, anslöt sig mer än 50 000 personer och sedan dess har det tillkommit 30 000–50 000 ny användare varje vecka.

I dagsläget har de digitala brevlådorna någonstans runt 1,3 miljoner användare. Av dem är nästan 1 miljon anslutna till tjänsten som gör att de kan ta emot post från myndigheterna och runt 50 000 är företag.

De övriga omkring 300 000 användarna är anslutna till någon av de två privatägda brevlådorna men inte till statens tjänst. Kivra är den dominerande aktören och den andra privata brevlådan, Digimail, en mindre aktör.

Bland dem som är födda 1930 och tidigare finns det jämförelsevis få användare. Det samma gäller dem som är födda 1990 och framåt. De stora användargrupperna är födda mellan 1940 och 1989 med en topp för födda 1980–1989.

Statens mål är att ett par hundra myndigheter ska kommunicera med svenskarna genom digitala brevlådor men det är långt dit.

– Myndigheterna ansluter sig inte i den takt vi räknat med, nu är det bara 17 stycken som har tjänsten, säger Roxanna Boboc, kommunikatör på Skatteverket.

Ett skäl till att staten vill att fler ska få digital post är att distributionskostnaden minskar. Då kan myndigheterna använda pengarna till annat.

Läs mer: Då får du tillbaka på skatten

Det finns tre digitala brevlådor som drivs av olika aktörer och det är gratis att ansluta sig till dem. Min myndighetspost är statens brevlåda och där kan man bara ta emot post från myndigheter och kommuner.

Kivra är en privatägd brevlåda dit man kan få meddelanden från såväl myndigheter och kommuner som privata företag. Det andra privata alternativet, Digimail, fungerar på samma sätt som Kivra.

De digitala brevlådorna påminner om en inkorg för mejl men de är säkrare. Det krävs bank-id på fil eller mobilt bank-id för att logga in och du kan själv bestämma vilka du vill ha post från.

Meddelandena ligger kvar tills du tar bort dem så du kan inte slarva bort din post och inga obehöriga kan komma åt den. Det går också att bestämma att andra personer ska få tillträde till brevlådan.

Så får du pengar till påsk

För att få tillbaka eventuell överskjutande skatt i början av april i år måste du uppfylla följande villkor:

 

  1. Deklarera elektroniskt, alltså inte på pappersblankett.
  2. Bara godkänna deklarationen, du kan inte göra några ändringar eller tillägg.
  3. Ha anmält ett bankkontonummer till Skatteverket.
  4. Ha en digital brevlåda senast den 1 mars.
  5. Ta emot digital post från myndigheter i din digitala brevlåda.

 

På skatteverket.se/digitalbrevlåda kan du läsa mer och skaffa en digital brevlåda. Du behöver bank-id för att ansluta dig till tjänsten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.