Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så gör du sommarjobbet nyttigt för karriären

Det börjar bli hög tid att söka sommarjobb. Men vad ska man välja för jobb om man vill att det ska gynna den framtida karriären?
Det börjar bli hög tid att söka sommarjobb. Men vad ska man välja för jobb om man vill att det ska gynna den framtida karriären? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu finns det många sommarjobb ute att söka. Men hur maxar man nyttan för karriären? DN frågade studievägledare för fem stora utbildningsriktningar.

Statsvetenskap

”Språkkurs utomlands ett alternativ”
Daniel Alfons, studievägledare vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.
– Försök att söka vad du anser vara ett mer kvalificerat sommarjobb men förkasta inte möjligheten att arbeta med vad som kan tyckas vara ett okvalificerat arbete. Erfarenhet ger dig perspektiv och väldigt få vet under sin studietid vad de önskar göra med sina framtida 40 år i yrkeslivet.
Är jobb i annan bransch bättre än att inte jobba alls?
– Det tycker jag. Men det beror på vad hen annars önskar göra med sin fritid. Om man har möjlighet att i stället satsa på en språkkurs utomlands är även det en god investering för framtiden.
Hur viktigt är det att sommarjobba?
– Det man gör med sin fritid kan såklart signalera olika saker till framtida arbetsgivare. Många studenter är lite snabba att förkasta sina erfarenheter från hemtjänst eller jobb inom industrin. I mitt jobb har jag stött på statsvetare som i hög konkurrens fått väldigt spännande internationella jobb just på grund av erfarenheter i dessa miljöer. Det som kan te sig vara ett ganska vanligt sommarjobb här i Sverige kan i en internationell kontext vara en unik erfarenhet och något som sticker ut.

Teknik
”All arbetslivserfarenhet är värdefull”
Ingrid Holmberg, studie- och karriärvägledare på Lunds tekniska högskola.
– Tänk brett. Du kanske inte hittar ditt drömjobb direkt, men sommarjobb kan ge meriter för att nå ditt mål. Läser du civil- eller högskoleingenjörsutbildning kan du söka enklare ingenjörsarbeten på sommaren. Kanske får du mindre kvalificerade arbetsuppgifter, men möjlighet att visa vem du är.
Är jobb i annan bransch bättre än att inte jobba alls?
– Ja, all arbetslivserfarenhet är värdefull och ger dig erfarenheter som du kan ha nytta av. Att exempelvis ha arbetat med människor, kanske inom vården, kan vara ett plus för en blivande arbetsgivare. Du kan då visa din sociala kompetens, att du klarar olika situationer och stress.
Ska man satsa på jobb med mycket ansvar eller ett mer kvalificerat?
– Det beror helt på din egen inställning och hur du planerar framåt. Ger jobbet dig färdigheter som du kan bygga vidare på? Är du intresserad av att ta mycket ansvar kanske du ska göra det direkt. Kanske vill du hellre arbeta på ett stort företag som intresserar dig, där du har möjlighet att byta arbetsuppgifter och få mer kvalificerade tjänster efterhand.


Juridik
”Jobb med mycket ansvar är mer meriterande”
Maria Aarflot Lundgren, universitetsadjunkt och studievägledare på Juridiska institutionen, Uppsala universitet.
– Sök ett jobb som du tycker är roligt, eller lärorikt inom vilken bransch som helst. Det är bra med bred erfarenhet och alla typer av servicejobb där du har mycket med andra människor att göra är utvecklande. Social kompetens är något som arbetsgivare för jurister värderar väldigt högt.
– Lyckas man få ett mer kvalificerat jobb är det inte ovanligt att man erbjuds att fortsätta hos samma arbetsgivare efter examen.
Ska man satsa på jobb med mycket ansvar eller ett mer kvalificerat?
– Ett jobb med mycket ansvar är mer meriterande. Om du till exempel jobbar på sommarläger för barn får du ju mycket ansvar och dessutom ledarerfarenhet. Din sociala kompetens ökar säkert också.
Kan det vara bättre att plugga på sommaren än att jobba?
– Nej, det tror jag inte. Studier vid juristprogrammet i Uppsala är verkligen heltidsstudier och som student behöver man paus från studierna för att vara motiverad att plugga igen när höstterminen börjar.


Vård
”Referenser gynnar framtida ansökningar”
Camilla Andréasson, studievägledare på Akademin för hälsa och vård, Mälardalens högskola.
– Man bör vara ute i god tid med ansökan, söka flera tjänster och även hålla ögonen öppna för arbetsgivare i närliggande städer om möjlighet till pendling finns.
– Som blivande sjuksköterska har man goda chanser att få sommarjobb inom vården som vårdbiträde/undersköterska och skaffa sig arbetslivserfarenhet som kan gynna en längre fram.
Är jobb i annan bransch bättre än att inte jobba alls?
– Arbetslivserfarenhet och referenser att hänvisa till är bra och gynnar framtida jobbansökningar, så visst är det bättre att jobba inom vilken bransch som helst än att inte arbeta alls. Det handlar kanske inte alltid om spetskunskap när man söker sommarjobb utan hur man är som kollega och arbetstagare.
Hur viktigt är det att sommarjobba för karriären?
– Viktigt, om det är många sökande till ett arbete tror jag att de som kan visa att de sommarjobbat och framför allt kan hänvisa till referenser har en större konkurrenskraft.
Kan det vara bättre att studera på sommaren än att jobba?
– Om man ligger efter med studierna kan jag tycka att det är bättre att studera.

Ekonomi
”Bra ha haft ett stressigt eller krävande jobb”Karin Cederholm, studieväg­ledare på Handelshögskolan i Göteborg.
– Att alla erfarenheter är bra.
Är bred erfarenhet bra eller ska man satsa på jobb i sin framtida bransch?
– Sök inom det område du vill arbeta med, går inte det sök något liknande. En del arbetsgivare ser efter om sökande någon gång har haft något stressigt och krävande jobb där du verkligen fått ta tag i saker, till exempel som städare, på McDonald’s, inom hemtjänst eller på lager. Inte enbart haft flashiga sommarjobb på pappas eller mammas jobb.
Ska man satsa på jobb med mycket ansvar eller ett inom ett kvalificerat yrke?
– Båda rollerna är bra.
Hur viktigt är det att sommarjobba för karriären?
– Det är viktigt att samla olika erfarenheter.
Kan det vara bättre att studera på sommaren än att jobba?
– Det är individuellt, en del som läser på sommaren gör det för att komma snabbare till examen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.