Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så mycket boende får du för en miljon

Så mycket boende får du för en miljon i olika kommuner. Arkivbild
Så mycket boende får du för en miljon i olika kommuner. Arkivbild Other: PETTER ARVIDSON

Hur mycket bostad får du för en miljon kronor? Svaret varierar beroende på var bostaden finns, från 14 kvadratmeter i Stockholms till 227 kvadrat i värmländska Kristinehamn.

Svenska Fastighetsförmedling har bett Svensk mäklarstatistik att räkna hur mycket bostadsyta en miljon kronor kan köpa. Granskningen, där 170 kommuner ingår, bygger på prisuppgifter från förra året.

Föga förvånande är det i Stockholm och kommunerna runt Stockholm där man får minst boyta för en miljon kronor. I Stockholms får man ynka 14 kvadratmeter bostadsrätt för den summan. Men så är högsta snittpriset per kvadratmeter just i Stockholm med 71 760 kronor (och över 90 000 i innerstaden).

I Kristinehamns kommun, med en befolkning strax under 25 000, räcker en miljon långt. Ett snitt pris på 4 411 kronor ger en bostadsrätt på hela 227 kvadratmeter för en miljon kronor.

Även när det gäller villor finns toppriserna i Stockholms län och där räcker en miljon kronor i stort sett till att köpa hallen och kanske en gästtoalett. I Lidingö räcker miljonen till 14 kvadrat, en kvadratmeter mindre än i Danderyd. I Nacka får man 17 kvadrat, i Stockholm 18 och i Sollentuna 20.

I småländska Hultsfred däremot kan en miljon räcka för att köpa 211 kvadratmeter villa. I värmländska Hagfors får man ett hus på 192 kvadrat.

Att inte alla landets 290 kommuner var med i granskningen beror på att antalet försäljningar inte var tillräckligt många för att ge ett bra statistiskt underlag. I de 170 kommunerna var antalet försäljningar över 100.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.