Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SAS får böter för kartellverksamheten

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT

EU-kommissionen har åter antagit beslutet att bötfälla SAS och tio andra flygfraktbolag på totalt 776 miljoner euro.

SAS böter står kvar på 70,2 miljoner euro.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Kommissionens ursprungliga beslut från 2010 upphävdes av EU-domstolens tribunal 2015 på förfarandemässiga grunder. De ursprungliga böterna var på 799 miljoner euro.

– Att samarbeta i en kartell i stället för att konkurrera för att erbjuda kunderna bättre tjänster kan inte godtas av kommissionen. Dagens beslut säkerställer att företag som ingick i flygfraktskartellen sanktioneras för sitt beteende, sade EU:s konkurrenskommissionär i ett uttalande.

Bolagen är Air Canada (21 miljoner euro), Air France-KLM (310 miljoner), British Airways (104 miljoner), Cargolux (80 miljoner), Cathay Pacific Airways (57 miljoner), Japan Airlines (38 miljoner), LAN Chile (8 miljoner), Martinair (15 miljoner) och Singapore Airlines (75 miljoner).

Quantas överklagade inte beslutet 2010 och de dåvarande böterna stod fast.

En tolfte kartellmedlem, Lufthansa, och dess dotterföretag Swiss International Air Lines erhöll full immunitet mot böter eftersom Lufthansa informerade kommissionen om kartellen.

Kartellen var verksam från december 1999 till februari 2006 och fastställde nivåer på bränsletilläggsavgifter och säkerhetstilläggsavgifter genom bilaterala och multilaterala kontakter mellan bolagen.

EU-domstolens tribunal upphävde det ursprungliga beslutet efter att ha funnit en diskrepans mellan motiveringen och artikeldelen av beslutet.

I motiveringen beskrevs konkurrensbrottet som en enda kontinuerlig överträdelse av samtliga bolag. I artikeldelen beskrevs det dock som fyra separata konkurrensbrott där endast vissa bolag deltog i alla fyra.

Kommissionen har nu rättat till detta och vidhåller att bolagen har deltagit i en priskartell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.