Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SCA:s förre vd misstänkt för brott

Jan Johansson, tidigare vd för skogs- och hygienkoncernen SCA, har delgivits misstanke om grov trolöshet mot huvudman, skriver Dagens industri.  

Åklagare vid Riksenheten mot korruption misstänker att Jan Johansson begått brott i samband med sina resor med affärsflyg till bland annat fotbolls-VM i Brasilien, OS i London och fotbolls-EM i Ukraina.

Själv nekar Jan Johansson till brott, enligt hans advokat Hans Strandberg.

– Misstankarna handlar om att han ska ha utnyttjat flygplanet på fel sätt vid ett antal tjänsteresor. Under förhöret förklarade han att resorna i högsta grad var tjänsterelaterade och det fanns inga egentliga inslag av något annat, mer än vid ett tillfälle och då betalade han själv för flygplanet under en särskild utflykt som gjordes i Sydafrika. Han har gett uttömmande förklaringar, säger Hans Strandberg till Dagens industri.

Läs mer: SCA:s vd avgår efter avslöjanden om jaktresor

I januari 2015 inledde kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption sin förundersökning av resorna som gjorts med bolagets flygplan. Sedan dess har flera förhör gjorts och det börjar bli bråttom – preskriptionstiden är fem år vilket innebär att resorna till fotbolls-EM i Kiev och OS i London år 2012 snart inte kan utredas.

Läs mer: SCA:s vd om kritiken – ”en svensk företelse”

Det var Svenska Dagbladet som hösten 2014 avslöjade hur SCA-toppar rest med bolagets privatjet till jaktresor och andra resmål både i och utanför Europa. Jan Johansson ska även haft med sin fru i samband med några av resorna och vid vissa tillfällen ska han ha rest ensam i affärsplanet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.