Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skatteverket ska jaga svenskar i Dubai

Byggarbetsplats i Dubai. Arkivbild.
Byggarbetsplats i Dubai. Arkivbild. Foto: Lina Alriksson

Det ska bli lättare för Skatteverket att hitta pengar som placerats i Dubai.

Regeringen tar i dag beslut om att sjösätta ett avtal om utbyte av information om tillgångar mellan Sverige och Förenade Arabemiraten.

– Det är jätteviktigt och jättebra, nu blir det svårare att gömma pengar i Dubai, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som dock inte vågar ha någon uppfattning om hur stora svenska, beskattningsbara, dolda tillgångar det skulle kunna finnas där.

Läs mer: Banker hjälper Skatteverket i jakt på låtsasemigranter

Avtalet ska börja gälla den 1 april. Det blir ett i raden av avtal som Sverige sedan tidigare har tecknat med andra finanscenter, som Hongkong, Gibraltar, Panama och Lichtenstein. Via andra vägar finns också avtal med Schweiz och Luxemburg.

Enligt Magdalena Andersson är Dubai, ett av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten, ett av de få finanscenter som inte omfattats av ett avtal.

– Det är ett led i att vi steg för steg drar åt nätet kring dem som försöker skatteplanera och skattefuska, säger Andersson.

– Nu omfattas samtliga stora finansiella centra, säger hon.

Flera avtal är på väg att träda i kraft. Det gäller bland annat Guatemala i Latinamerika, Dominica i Västindien och Niue i Stilla havet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.