Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stort intresse för ifrågasatt byggbidrag

Enligt en prognos kommer 10.000 bostäder att byggas i år. Ett av alla lägenhetsbyggen pågår i Tyresö centrum.
Enligt en prognos kommer 10.000 bostäder att byggas i år. Ett av alla lägenhetsbyggen pågår i Tyresö centrum. Foto: Fredrik Funck

Intresset är stort för att bygga subventionerade hyresrätter, enligt ny statistik från regeringen. Men såväl fastighetsbranschen som oppositionen är kritiska till att skattepengar används till stöd för bostadsbyggande.

Regeringen lanserade investeringsstödet för små hyresrätter och studentbostäder i mars 2015 men det dröjde ända till slutet av förra året innan alla detaljer kring regelverket för subventionen var på plats.

Nu har Boverket gjort en utvärdering och enligt finansdepartementet visar den att intresset för stödet är stort.

– Bara i år kommer det att bli 10.000 nya bostäder med rimliga hyror, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Prognosen pekar mot att stöd för 7.000 hyresrätter och 3.000 studentbostäder kommer att beviljas under 2017. För 2017 har regeringen avsatt 2,7 miljarder kronor i budgeten. För 2018–2020 har regeringen avsatt ytterligare 3,2 miljarder kronor per år.

– Det är den största bostadssatsningen på 20 år. Vi ser att det behövs byggas mer bostäder i Sverige, inte minst för ungdomar och vanliga löntagare, säger Magdalena Andersson.

Villkoret för att få investeringsstöd är att hyran för en lägenhet på till exempel 35 kvadratmeter belägen utanför storstadsområdena inte överstiger cirka 4.700 kronor i månaden. I Stockholm får maxhyran för motsvarande lägenhet vara cirka 5 300 kronor i månaden.

Finansministern menar att stödet behövs för att få byggbolagen att satsa på billigare lägenheter.

– Detta är ett sätt att styra marknaden. Det är avsikten. Vi kan inte bara bygga lyxiga bostadsrätter för människor med höga inkomster. Det måste också finnas ett bostadsbestånd för ungdomar och människor med normala inkomster, säger hon.

Den här typen av investeringar hade alldeles säkert blivit av ändå till följd av att vi har en väldigt stark konjunktur.

Trots de nya siffrorna är Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo kritisk till regeringens investeringsstöd.

– Den här typen av stöd innebär att man snedvrider marknaden utifrån flera olika perspektiv. Dels skapar man en marknad med låst hyressättning, dels får vi ytterligare ett statligt ingrepp i hyressättningen, säger han.

Reinhold Lennebo menar att regeringen inte kan vara säker på att de planerade hyresrätterna byggs på grund av investeringsstödet.

– Den här typen av investeringar hade alldeles säkert blivit av ändå till följd av att vi har en väldigt stark konjunktur. Tittar man historiskt följer bostadsbyggandet konjunkturen väldigt väl. Med det här stödet får man sannolikt mer av kategorin student- och småbostäder på bekostnad av att man inte bygger för familjer, säger han.

Även den borgerliga oppositionen är skeptisk till regeringens bostadsstöd. Samtliga allianspartier vill avskaffa stödet och lägga pengarna på annat.

Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centern, tror inte att investeringsstödet är avgörande för de bostäder som nu planeras.

– Jag menar att branschen inte har frågat efter de här pengarna. De flesta byggföretag som jag pratat med säger att de här bostäderna hade byggts i alla fall, säger Ola Johansson.

Han ifrågasätter också om de subventionerade hyresrätterna kommer att hjälpa dem som är i störst behov av stöd.

– Man kan fråga sig vilka det är som har råd att efterfråga subventionerade nyproducerade hyresrätter. Det är inte de som står långt ifrån bostadsmarknaden eller de nyanlända. Man försöker lura folk att tro att de nya subventionerade hyresrätterna är till för dem som har de största behoven, men så är det inte, säger Ola Johansson.

Läs mer: Bra fart på bostadsbyggandet – men krisläge för resurssvaga

Han förespråkar i stället marknadshyror för att få större rörlighet på bostadsmarknaden.

– Vi behöver få tillgång till de äldre hyresrätterna och det kan vi bara åstadkomma genom en ökad rörlighet. Där finns det många saker som skulle kunna bidra, till exempel en friare hyressättning, säger Ola Johansson.

Marknadshyror är dock ingen lösning som finansminister Magdalena Andersson förespråkar.

– Det skulle innebära att hyrorna höjs väldigt kraftigt och att fler blir beroende av försörjningsstöd och bostadsbidrag. Vi har också sett från Finland att det inte blivit något större utbud av hyresrätter sedan de införde marknadshyror, säger hon.

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo efterlyser en blocköverskridande långsiktig spelplan för bostadspolitiken.

– Det handlar inte bara om att bygga billiga hyresrätter utan också om hur man hanterar bostadsrättsmarknaden, ränteavdragen, flyttskatten, hyresregleringen – att man tittar på helheten. Det är det enda som skulle kunna skapa stabilitet på den svenska bostadsmarknaden. Just nu pågår ett ”duttande” – men man värjer sig för att ta de stora och obekväma besluten, säger Reinhold Lennebo.

Fakta.
  • Investeringsstödet ges till hyresbostäder och bostäder för studenter. Det ersätter ett liknande retroaktivt stöd som gick att söka till och med den 28 februari 2017. Villkoren för de båda stöden är i princip desamma. Det nya investeringsstödet går att söka från och med den 1 januari 2017.
  • Syftet med stödet är att det ska byggas fler hyresrätter och bostäder för studerande. Bostäderna ska ha rimliga boendekostnader och ha lägre energianvändning än vad som gäller för övrig nyproduktion enligt Boverkets byggregler. 
  • I budgeten för 2017 har regeringen avsatt 2,7 miljarder kronor och 3,2 miljarder kronor årligen för 2018–2020. Detta gäller för båda stöden.

Källa: Boverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.