Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Trots miljardförlusten – mer pengar till Postnords ledning

Postnords vd Håkan Ericsson. Arkivbild.
Postnords vd Håkan Ericsson. Arkivbild. Foto: Anette Nantell

Styrelseordförande i krisande Postnord, Jens Moberg, fick sitt arvode höjt med 6 procent förra året. Ersättningarna till vd Håkan Ericsson ökade med över 3 procent.

DN har i flera artiklar skrivit om den djupa krisen i Postnord där den danska verksamheten har stora problem. Postnord har begärt 3 miljarder kronor av ägarna, svenska och danska staten, för att förändra verksamheten i Danmark.

Krisen hindrade dock inte bolaget från att höja ersättningarna till styrelse och ledningen under förra året, visar uppgifter i bolagets årsredovisning för 2016.

Styrelseordförande Jens Moberg fick arvodet höjt från 638.000 kronor till 678.000 kronor, en ökning med drygt 6 procent.

Även övriga ledamöterna i styrelse får höjningar i samma procentuella nivå. Arvodet för de tre medlemmarna i styrelsens ersättningskommitté Anitra Steen, Mats Abrahamsson och Torben Janholt landar på 294.000 efter höjningen.

Läs mer: Postnords chefer fick miljonlöner medan tusentals fick lämna företaget

Postnords vd Håkan Ericsson fick sin lön höjd med 300.000 kronor, från 9,1 miljoner kronor till 9,4 miljoner kronor. En höjning med drygt 3 procent. Pensionskostnaderna ökade med 100.000 kronor till 2,8 miljoner kronor. Totalt blev ersättningen för koncernchefen 12,3 miljoner kronor.

Totalt ökade lön och pensionskostnaderna för Postnords ledning till 74,4 miljoner kronor för 2016 mot 60,7 miljoner kronor. De motsvarar en ökning på 22 procent.

En förklaring till den kraftiga ökningen är ett avgångsvederlag till förre vd-n för Postnord Danmark, Henning Christiansen, som fick sparken i juni förra året. Lönen inklusive avgångsvederlag hamnade på 8,2 miljoner kronor för Henning Christiansen.

Frågan om hur krisen i den danska delen av Postnord ska lösas ligger nu på respektive regerings bord. De båda ägarna har tagit in juridisk och finansiella konsulter för att gå igenom läget. Om några veckor ska de ansvariga ministrarna ha bilden klar för sig.

Näringsminister Mikael Damberg har sagt att han inte utesluter en uppdelning mellan de bägge länderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.