Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Trump avskräcker svenska turister från att åka till USA

Färre svenskar bokar semesterresa till USA efter att Donald Trump blivit president och priserna på resorna sjunker.
Färre svenskar bokar semesterresa till USA efter att Donald Trump blivit president och priserna på resorna sjunker. Foto: Mark Ralston/TT/AFP

Svenska resenärer ratar USA sedan Donald Trump blivit president. Både Ticket och Resia rapporterar kraftiga nedgångar i antalet bokade resor till landet. Och trenden är likadan i stora delar av världen. Nu befarar amerikansk turistindustri miljardförluster.

Affärsmannen och hotellägaren Donald Trump är dålig för amerikansk turistindustri som president. Antalet utländska turister från hela världen, inklusive Sverige, sjunker.

Särskilt tydlig blev trenden sedan Donald Trump kom med sitt förslag om inreseförbud för medborgare från sju länder. Sedan slutet av januari till 19 mars har antalet resor i sommar bokade via resesajten Ticket sjunkit med 13 procent jämfört med förra året. Resia rapporterar ett ännu större ras, 18 procent färre USA-bokningar, från 20 januari till 27 mars.

– Det vi ser är en tydlig Trump-effekt. Dels bokar inte de som berörs av reseförbudet, dels finns det en känsla av osäkerhet om USA som gör att lusten att åka dit är mindre än tidigare. Reseförbudet blev en tydlig vändpunkt i bokningarna, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Läs mer: Fortsatt stopp för Trumps inreseförbud

New York har nu halkat ner från plats tre till fem över Resias mest populära resmål under april-maj.

– Det är tydligt att Trump har satt sina spår sedan han kom till makten. Det verkar som om svenskar vill visa att de inte vill sponsra honom. Jag har sett flera på sociala medier som säger: om fyra år kommer vi tillbaka. Det är fantastiskt egentligen vad en person kan göra. Tidigare år har vi haft ett enormt tryck på USA med ökningar i antalet bokningar, säger Lina Eklund, pr-specialist på Resia.

I en Sifo-undersökning som Ticket gjort anger 9 procent att valet av amerikansk president hade inflytande på deras val av resmål. Om effekten blir bestående är svårt att sia om, menar Karin Starkman Ahlstedt.

– Vi har tidigare sett att efter enstaka terrordåd kommer resandet igen ganska snart. Men det här är en speciell politisk situation, det är omöjligt att sia om vilka mer långvariga effekter den får.

Nu sjunker priserna på resor till USA. Enligt Karin Starkman Ahlstedt är de 17 procent billigare än förra sommaren, Resia ser en minskning med 4 procent. Samtidigt rapporterar amerikanska medier om kraftiga nedgångar i hotellpriser i storstäder som New York och Las Vegas.

I USA mullrar nu oroliga röster inom turistindustrin. Trumps tal om America First, hot om en mur mot Mexiko och protektionistisk handelpolitik är dåliga nyheter för de som vill locka besökare till landet. Redan talas det om miljardförluster och förlorade jobb.

Förra året spenderade utländska besökare runt 250 miljarder dollar, runt 2.195 miljarder kronor, i USA, enligt organisationen Tourism Economics. Organisationen räknar med 6,3 miljoner färre utländska besökare i år, vilket betyder en förlust på 10,8 miljarder dollar, runt 95 miljarder kronor.

Antalet utländska besökare till New York, ett av världens mest populära turistmål, sjunker nu för första gången på åtta år. Även Los Angeles och Miami befarar färre turister.

Att Donald Trumps första förslag till inreseförbud stoppades i domstol tycks inte ha hjälpt. Trump har kommit med en ny presidentorder där förslaget har omarbetats. Även detta har stött på patrull. Men förslagen tycks ändå ha fått utländska besökare att dra öronen åt sig.

Forward Keys.com, som mäter resetrender, uppskattar att antalet bokningar till USA från västra Europa minskade med 14 procent från 28 januari till 4 februari jämfört med samma period förra året. Från Mellanöstern var inte oväntat nedgången större – 38 procent.

Inte bara turister känner mindre lust att åka till USA. Flera forskare har öppet gått ut med att de inte vill åka till landet, som stöd för kolleger från länder som drabbas av Trumps inreseförbud. Även kanadensiska skolor har dragit ner på utbytet med USA, rädda att elever som är födda i utlandet blir stoppade vid gränsen.

Fakta.

27 januari ville Donald Trump införa ett inreseförbud mot sju länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Inreseförbudet stoppades av domstolen. Det fick bland annat kritik för att rikta sig mot utövare av en viss religion, islam.

Trump omarbetade sitt förslag och lade fram en ny presidentorder i mars. Bland annan innebar det nya förslaget att Irak inte ingick i listan. Dessutom omfattar reseförbudet inte längre personer med permanent uppehållstillstånd eller giltigt visum. Även detta förslag har åkt på bakslag. I torsdags beslutade en federal domare i Hawaii att förlänga stoppet av det nya inreseförbudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.