Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Trump vinner rätten till sitt namn i Kina

En av grundarna, Zhong Jiye, till företaget som tillverkar toaletten av märket ”Trump” i Shenzhen i södra Kina.
En av grundarna, Zhong Jiye, till företaget som tillverkar toaletten av märket ”Trump” i Shenzhen i södra Kina. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Donald Trump har haft motvind i politiken på hemmaplan, men i Kina har han tagit en seger den gångna veckan. Efter lång strid får han rätten att använda sitt eget namn som varumärke i byggbranschen under tio år.

När Donald Trump första gången ansökte om saken för tio år sedan var han två veckor för sent ute. En medborgare från nordöstra Kina hade då redan registrerat namnet Trump, vid en tid då få i Kina kände till den amerikanske affärsmannen.

Följden blev att Donald Trumps egen ansökan avslogs, och senare även hans överklaganden i olika instanser.

Men nu anses han slutligen tillräckligt känd för att försvara rätten till sitt eget namn på kinesiska, i byggbranschen.

I andra sektorer finns det däremot inget som talar för att kinesiska företag tvingas sluta att använda något av hans två kinesiska namn Te Langpu eller Chuanpu.

Sedvänjan i Kina att ge försäljningen en skjuts med hjälp av utländska ledares namn är utbredd. Liaoning Trump biluthyrning, Trumps fritidsutveckling, Suzhou Merkel hydraliska system och Fujian Obama kapitalförvaltning kan av allt att döma fortsätta utan risk för att stämmas.

Hur det blir med det Shenzhenbaserade företaget Chuanpu industri AB, som tillverkar Trump-märkta lyxtoaletter är oklart. Det beror troligen på om företagets varor räknas till byggbranschen eller ej.

Foto: Mark Schiefelbein/AP

Foto: Mark Schiefelbein/AP

En talesman säger att bolaget kommer att sträva efter ”vänskaplig kommunikation” med Trump för att försvara sin rätt i den händelse den amerikanske presidenten vill gå till domstol och stämma dem, uppger partiorganet Global Times.

Tidningen menar att Donald Trumps nyvunna rättigheter ska ses för var de är. En följd av att den kinesiska lagen tillämpats. Däremot ska den inte tolkas som en indikation på de bilaterala förbindelserna mellan Kina och USA. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.