Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Varnar för att lämna euron

Muriel Pénicaud, chef för för Business France.
Muriel Pénicaud, chef för för Business France. Foto: Andrea Brask

Ett franskt utträde ur euron skulle ändra allt. I så fall blir det mycket svårare att dra till sig utländska företag. Det menar Muriel Pénicaud som är chef för Business France, med uppdrag att marknadsföra Frankrike.

Det är så nära franska presidentvalets känsligaste frågor som Muriel Pénicaud kommer vid sitt besök i Stockholm. Som hög statstjänsteman vill hon förhålla sig politiskt neutral.

Men när det gäller euron har Muriel Pénicaud ett tydligt behov av att markera. Ändrade spelregler skulle ställa allt på ända och göra situationen svårhanterlig. Ett utträde ur valutaunionen skadar förtroendet för Frankrike.

– Detta är ett faktum – ingen åsikt, framhåller hon.

Udden är ändå tydligt riktad mot Nationella frontens ledare Marine Le Pen, som väntas bli en av vinnarna i första omgången av presidentvalet nu på söndag. På hennes program står en folkomröstning om euron, med sikte på utträde.

Det tar Muriel Pénicaud tydligt avstånd från. Hon betonar i stället Frankrikes djupa europeiska förankring. Franska ekonomin är starkt integrerad med övriga Europa.

– Omkring 60 procent av vår utrikeshandel sker med Europa och därifrån kommer 60 procent av de utländska investeringarna i Frankrike, betonar hon.

Brexit, det brittiska utträdet ur EU, betyder att det europeiska samarbetet försvagas, vilket Muriel Pénicaud beklagar. Hon väntar inga stora omedelbara vinster av att investeringar riktas mot Frankrike, i stället för Storbritannien:

– Men i längden blir det ändå Tyskland och Frankrike som har störst chans att vinna, jämfört med andra EU-länder, poängterar hon.

Jämförelsen med Tyskland när det gäller ekonomin är för fransk del ständigt återkommande. Särskilt på senare år har Frankrike inte kunnat hålla jämna steg.

Muriel Pénicaud har sin förklaring:

– Vi saknar de medelstora företag som bär upp det tyska näringslivet. Frankrike har många storföretag och småföretag, men det saknas en länk som håller ihop dem.

Hennes ambition är att ändra på detta, bland annat genom att locka utländska företag till Frankrike. Nu handlar det inte så mycket om traditionella storföretag. I stället gäller det nya bolag som är forskningsinriktade och högteknologiska, varav en del från Sverige.

– Frankrike ger förmånliga skattevillkor för sådana verksamheter, säger hon.

Det står i skarp kontrast mot att skattenivån i Frankrike numera är högst i Europa, med Sverige längre ner på topplistan. Tillväxten i den franska ekonomin är också svagare än i den svenska.

– Vi har haft svårigheter efter finanskrisen, men nu går utvecklingen åt rätt håll. Där betyder de nya, tekniskt avancerade företagen mycket, intygar Muriel Pénicaud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.