Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Afra Hosseini, dansare och lärare

När Afra Hosseini inte dansar – vilket inte är så ofta – hänger hon med kompisar, spelar biljard eller tv-spel.
När Afra Hosseini inte dansar – vilket inte är så ofta – hänger hon med kompisar, spelar biljard eller tv-spel. Foto: Maria Huldt

Afra Hosseini är klassiskt skolad men när hon provade på breakdance klickade det ordentligt. ”Jag gillar utmaningar” säger 30-åringen som är ”sjukt taggad” på sin födelsedagsfest.

När jag kommer till fiket på Söder har Afra Hosseini redan köpt kaffe. Det finns ingen tid att spilla. Hon har just börjat plugga igen. Nu går hon på Dans- och cirkushögskolan för att komplettera sin gymnasielärarutbildning i historia och religion med ämnet dans.

– Jag skrev mitt cv och tänkte: Shit, har jag verkligen gjort allt det här?!

Afra började dansa klassiskt som 4-åring. Klassiskt eftersom hennes föräldrar under sin flykt från Iran levde en tid i dåvarande Sovjetunionen. Nöjena var inte många men balett var statligt och därmed billigt och lättillgängligt. Pappa Hassan och mamma Sedi tyckte om det.

Hassan och Sedi kom till Sverige 1985, storasyster Sepidar var fyra månader och Afra inte ens född. Familjen hamnade i Fisksätra, i Nacka öster om Stockholm, där Afra växte upp.

– Det är bästa stället! Det var så mysigt och alla kände alla, det var tryggt.

När Afra var 10 år dansade hon på balettakademin tre gånger i veckan. Hon kommer fortfarande ihåg hur läraren lite nedlåtande frågade om någon ville börja på breakdance.

– Jag vågade inte räcka upp handen utan valde jazz som alla andra.

Det var först senare hon repade mod och anmälde sig till en kurs. Då hade hon slutat med balett, börjat i Tumba gymnasium och spelade gitarr i ett tjejband.

– Jag trodde att det bara skulle vara småkillar som gick på klasserna.

Men hon hade fel och en ny värld öppnade sig. Nya vänner, nytt sammanhang, ny gemenskap, ny vokabulär: breaking, locking och popping, grooves, cyphers och battles.

– Det var som att få ett stort fint paket på posten, berättar Afra och ögonen lyser.

Efter studenten ville mamma och pappa att hon skulle skaffa sig en ordentlig utbildning, något de själva fått kämpa hårt för att få. Afra ”slutade leka” och började plugga till lärare i Uppsala. Men dansen drog. Hon pausade och sökte in till Åsa folkhögskola.

– Bästa streetdanceutbildningen ever! Eleverna kommer från hela världen. Man går där i ett eller flera år, man är som i en bubbla, och sedan kommer man ut som en ny människa.

Kan alla dansa?

– Ja. Alla har sitt personliga sätt att röra på sig. Som barn är det första vi gör när vi hör musik att dansa men någonstans glöms det bort. Om man vågar bjuda på sig själv så kan man dansa. Sedan kan man använda sig av teknik så att man utvecklar sin dans och blir dansare.

Afra har höga krav, och har brottats en del med både yttre och inre press.

– Jag är perfektionist men tränar på att inte vara det. Dans är så mycket känslor och känslor är inte alltid vackra eller perfekta.

Dans är så mycket känslor och känslor är inte alltid vackra eller perfekta.

Sedan Afra gav sig hän åt dansen har det varit full snurr. Hon har gjort koreografi och dansat i videor med kända svenska artister som Zara Larsson, Linda Pira, The Knife och Daniel Adams-Ray. Hon är med i projektet Danspiration, som bland annat riktar sig till nyanlända ungdomar med mottot ”dans för integration”. Hon är danslärare i Kulturskolan i Botkyrka. Och hon är en av coacherna på Kulturhuset Sergels torg satsning på streetdance, Megashop.

– Alla är välkomna att dansa med oss på Kulturhuset torsdagar klockan 17–20 och söndagar 14–17.

Afra har också hunnit med att bo – och dansa – i New York, Barcelona, Paris och Melbourne.

– Jag älskar att resa, och jag stannar gärna länge på samma ställe så att jag hinner uppleva lite vardag.

När hon var 25 slutade hon noja över sin ålder, att fylla 30 är bara roligt. Att barndomsvännerna samlar vuxenpoäng stressar henne inte.

– Jag har inte gjort annat än gått på bröllop i år, säger hon och skrattar.

När jag frågar om framtiden skakar hon på huvudet:

– Jag planerar bara ett år framåt, men jag skulle kunna tänka mig att bo i ett varmare land.

Men i Sverige finns å andra sidan trygghet, vänner och familj. Pappa Hassan håller på att skriva sina memoarer, något som har gjort henne nyfiken på sin bakgrund och på Iran.

– Jag har ju hört honom och mamma berätta delar – om barndomen i byn och flykten till Sverige – men det ska bli helt crazy att få läsa hela historien. Det vore spännande att åka till Iran tillsammans med familjen. Jag tror att det skulle lära mig mycket.

Afra Hosseini

Gratuleras till: Fyller 30 år den 8 september 2017.

Gör: Dansare, gymnasielärare i religion och historia, snart också i dans.

Bor: Solna.

Familj: Pappa Hassan Hosseini Kaladjahi, mamma Sedi Tabibzadeh, syster Sepidar Hosseini, pojkvän Denny Fagerstam, mormor Maj-Gret Holmqvist.

Så firar jag födelsedagen: Med en stor fest på lokal med dj, dans och tårtor.

Liten ordlista

Streetdance: Samlingsnamn på olika dansstilar med det gemensamt att det härstammar från ”gatan” – breaking, hiphop, locking, popping, house etc.

Grooves: Sättet man gungar till musiken

Battles: Tävling, dansare dansar mot varandra.

Cyphers: När alla turas om att dansa i mitten av en ring.