Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Catrin Nilsmark, fd golfproffs

”Det viktigaste i mitt liv är familjen”, säger före detta golfproffset Catrin Nilsmark. ”Jag har lätt för att tycka om och älska människor. Ger man mycket kärlek får man också mycket kärlek tillbaka.”
”Det viktigaste i mitt liv är familjen”, säger före detta golfproffset Catrin Nilsmark. ”Jag har lätt för att tycka om och älska människor. Ger man mycket kärlek får man också mycket kärlek tillbaka.” Foto: Maja Suslin TT

När Catrin Nilsmark avslutade sin 20-åriga karriär som golfproffs hamnade hon i en lång utförsbacke. Det har tagit henne närmare tio år att bli glad och harmonisk igen.

Catrin Nilsmark blev golfproffs som 20-åring och var en av Europas främsta golfspelare. Hon spelade på Europatouren och prestigefulla amerikanska LPGA-touren där världens bästa damgolfspelare medverkar.

Hennes största framgång var segern i Evian 1999. Givetvis minns hon tävlingen.

– För det mesta är golf motgångar och jobbigt resande. Jag har inte vunnit jättemånga tävlingar, så de gångar jag vann minns jag väl. Segern betydde mycket för mitt självförtroende. Golf handlar mycket om självförtroende och mental styrka. Medgångar behövs för att orka med motgångarna och all träning, säger hon.

Fast med handen på hjärtat ska tilläggas att hon tyckte mer om teknikträningen än själva tävlandet.

– Det säger att jag ställer höga krav på mig själv. Det kan vara jobbigt att aldrig vara nöjd och sällan ge sig själv en klapp på axeln. Men det är nödvändigt för att kunna nå toppen.

Golfkarriären var långt ifrån självklar under uppväxten i Lerum utanför Göteborg med föräldrar som drev en juvelerarbutik och en fyra år äldre syster ("därav behovet att synas och ta plats”).

Än ville hon bli balettdansös, än sy kläder, bli pilot (hon tog flygcertifikat) eller varför inte läkare? Därför kompletterade hon sina betyg i naturvetenskap. Men då gick golfen så bra att hon till slut valde den.

Karriären blev en internationell framgång. Hon flyttade till USA och lyckades länge kombinera jobb, resor och ett fungerande familjeliv med man och så småningom en dotter. LPGA-touren tillhandahöll ett resande dagis.

– De första fem åren var härliga. Även om jag hade en dålig dag på banan kom jag hem och då var det bara kärlek. Det var fantastiskt!

Så fick 38-åringen ett barn till och bestämde sig för att återvända till Sverige. Det skulle bli en nystart. Men pendlandet till jobbet i USA tärde, barnen hade trånga örongångar och fick lätt öroninflammation, pappa dog, mamma, som hon hade sett fram emot att ta upp den förtroliga relationen med, gick också bort, äktenskapet sprack, golfspelandet gick inget vidare och även vinstpengarna var på upphällningen.

Det blev inte så mycket till nystart.

Hennes nuvarande liv rymmer varken golf eller kommentatorsjobb. Men mycket kärlek.

– Det var en stökig tid. Jag kände att jag inte kunde ha det så.

Två år senare avslutade Catrin Nilsmark proffskarriären och 2008 spelade hon sin sista golftävling.

– Tiden efteråt var extremt jobbig under många år. I 20 år vaknade jag på morgonen med tanken ”I dag blir jag en bättre golfspelare”. Plötsligt fanns det inte längre. Jag hamnade i en depression och undrade vem jag var och vad som var meningen med livet. Om jag inte hade två barn vet jag inte vart jag hade tagit vägen.

Hon försökte att hantera identitetskrisen genom att omskola sig. Hon utbildade sig till coach och hästmassör och höll föreläsningar.

– Men det var lite som att trampa vatten, ingetdera var något jag brann för som jag gjorde för golfen.

Hon gick, och går fortfarande, på samtal hos en psykoterapeut. Men den bästa medicinen var kanske ändå tiden, menar hon.

– Med tiden lugnar man ned sig, men det tog många år tills jag kunde känna mig glad igen. I dag mår jag fantastiskt bra.

Hennes nuvarande liv rymmer varken eget golfspel eller kommentatorsjobb på Viasat Golf. Men mycket kärlek.

– Jag tycker inte att golf är roligt längre, jag gillade träningen mer än själva spelet. Det viktigaste i mitt liv är familjen och där inkluderar jag även min före detta man och hans nya kvinna – de är också oerhört viktiga för mig. Jag har lätt för att tycka om och älska människor. Ger man mycket kärlek får man också mycket kärlek tillbaka. Det är härligt att leva så, säger Catrin Nilsmark.

Catrin Nilsmark

Gratuleras till: Fyller 50 år den 30 augusti 2017.

Gör: Före detta golfproffs, numera försäljare av hudvårdsprodukter och vitamintillskott, egenföretagare.

Familj: Man, två egna barn och två bonusbarn. Två jakthundar och ”några fantastiska islandshästar”.

Bor: Hus i Danderyd, norr om Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: ”Stor fest hemma i trädgården, med tält, kock och levande band med västindisk dansmusik.”

Om att fylla 50: ”Det känns underbart! Samtidigt konstigt – bara gamla människor fyller 50. Men jag har inte alls någon åldersnoja, det är en förmån att leva och bli äldre.”