Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Emma Knyckare

Emma Knyckare gör snart debut som författare, men har inte lyckats komma på någon bra boktitel.
Emma Knyckare gör snart debut som författare, men har inte lyckats komma på någon bra boktitel. Foto: Kitty Lingmerth

Emma Knyckare är van vid att mötas av skratt och applåder. Applåderad blev hon också härom veckan men då var det allvar: hon vill anordna en rockfestival för enbart kvinnor.

Anmälningarna om sexuellt ofredande på Bråvallafestivalen fick Emma att twittra den 2 juli:

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

Gensvaret på inlägget lät inte vänta på sig. Många har hört av sig med löften om hjälp för att ordna denna festival dit alla utan penis är välkomna som Emma Knyckare uttrycker det.

– Det visade sig att många hade tänkt samma sak som jag, säger hon när vi talas vid per telefon.

Emma berättar att hon har fått erbjudanden från både arenor och privatpersoner som vill ställa upp. Nu handlar det först och främst om att organisera en projektgrupp.

– Det är jätteviktigt att det här blir bra och det kommer det att bli eftersom det är många superduktiga människor som har sagt att de vill vara med, säger hon och avslöjar i nästa andetag att hon inte har någon som helst erfarenhet av att anordna festivaler.

– Den enda erfarenhet jag har av festivaler är att jag har varit på många, säger Emma, som numera är komiker på heltid.

Tidigare var hon programledare i radion vid sidan om komiken, men det var långt ifrån självklart att Emma skulle syssla med ståupp. Visserligen hade hon jobbat på Riksteatern och framfört roliga sketcher, men när en ståupparrangör undrade om hon inte ville testa sa Emma nej. I alla fall till en början.

– Han tjatade på mig i ett halvår och till slut sa jag ja och det är nog det bästa beslut jag har tagit i hela mitt liv, säger Emma, som tidigt under samtalet varnar för att hon kanske kommer att bli avbruten av Maggan, den tvååriga dottern som tittar på Pippi Långstrump, men Maggan håller sig lugn så varningen är obefogad.

Maggan Knyckare är den enda med det namnet i hela världen och båda namnen har sin förklaring:

– Alla förstfödda kvinnor i min släkt heter Margareta, säger Emma, som har Margareta som mellannamn. När dottern skulle få samma namn ville Emma göra något fräsigare.

Man måste vara vaksam på vem som är offret för skämtet så att det inte blir billigt eller plumpt.

Den som misstänker att namnet Knyckare är taget har helt rätt:

– En kille, som jag var tillsammans med för längesen, och jag ville byta namn och vi ville ha något som klingade både anarki och knektnamn, säger Emma om namnbytet från Andersson. Samma kille, som är vegetarian, fick henne att byta kostvanor.

– Jag blev kär i honom, och för att han skulle vilja vara med mig blev jag också vegetarian. Det kanske var en oädel anledning, men så gick det till.

Kärleken svalnade och när hon träffade Petter, som arbetar med solcellsforskning, hettade det till. Han är enligt Emma en perfekt man – utom i ett avseende.

– Han är jättedålig som testpublik för han skrattar åt allting, säger hon och berättar att hon kör skämten på småklubbar för att se om de håller för en större publik – som den som väntar på Badjävlarturnén.

Emma är, tillsammans med Nour El Refai och Soran Ismail, yngst av Badjävlarna, de är alla tre födda 1987. Övriga komiker i oktetten är Fredrik Lindström, Henrik Schyffert, Måns Möller, David Batra och Johan Rheborg. Tillsammans ska de roa på nio sommarorter på lika många dagar. De kvinnliga komikerna är i minoritet – inte enbart på turnén utan över lag.

Vad beror det på?

– Kanske för att vi kvinnor sedan barnsben fått lära oss att vi ska vara behagliga och inte säga obehagliga saker.

Kan man skämta om allt?

– Ja, det kan man verkligen, men man måste vara vaksam på vem som är offret för skämtet så att det inte blir billigt eller plumpt.

Vad Emma Knyckare ska skämta om på turnén vet hon inte riktigt när vi talas vid. Det kommer ge sig och hon säger att det också beror på var hon är.

– Det är större tendens att du springer på män i röda seglarbyxor i Marstrand än i Göteborgs innerstad, säger Emma som på frågan om vilken komiker hon uppskattar mest svarar Ann Westin, Henrik Schyffert och David Batra.

– Nu har Batra börjat skämta om sin fru. Det har jag verkligen längtat efter säger hon.

Emma Knyckare

Gratuleras till: Fyller 30 år den 14 juli

Yrke:Komiker.

Aktuell: På turnén Badjävlar som startar i Kalmar den 20:e juli och avslutas den 28:e i Stenungsund.

Familj: Maken Petter, som arbetar med förnybar energi, gemensamma dottern Maggan, 2, och Petters barn sedan ett tidigare förhållande: Simon, 14 och Olivia, 12.

Bor: Hyresrätt högst upp i Majorna.

Intressen: Är bada ett intresse eller ett sätt att sköta sin hygien? Jag älskar att bada. Dricka öl – är det ett intresse eller kanske bara ett sätt att få i sig kolhydrater? (skratt).

Äter helst: Sojakorv och ost.

Dricker gärna: Se intressen.

Så firas födelsedagen: Gemensamt kalas med maken, som fyllde 40 för en månad sedan.