Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Gustaf Hammarsten, skådespelare

Gustaf Hammarstens tjugofemåriga skådespelarbana började med cirka tio år på teatern, därefter har det mestadels varit film och tv.
Gustaf Hammarstens tjugofemåriga skådespelarbana började med cirka tio år på teatern, därefter har det mestadels varit film och tv. Foto: Maja Suslin TT

Lusten för skådespeleriet är kanske inte lika vitglödgande som för tjugofem år sedan, men Gustaf Hammarsten hyser fortfarande en stor kärlek till sitt yrke. ”Grundbrasan finns ju där.”

Vi ses över en fika i mitten av augusti. Semestern är över och även om Gustaf Hammarsten säger att det är ganska lugnt på jobbfronten har han flera projekt på gång. Just nu jobbar han med komediserien ”Sjölyckan” som troligtvis börjar sändas till våren i TV 4. Innan dess medverkade han i regissören Thomas Vinterbergs kommande film ”Kursk” och i höst filmar han klart nya avsnitt av ”Fröken Frimans krig”, där han spelar den godmodige patriarken Axel.

– Rollen är jätterolig och har utvecklats fram och tillbaka. Medspelarna är i toppklass och så är serien lite utbildande också.

I förenklade drag började Gustaf Hammarstens tjugofemåriga skådespelarbana med cirka tio år på teatern och därefter har det mestadels varit film och tv. Brytpunkten kom med rollen som den velouroverallklädde snällisen Göran i filmen ”Tillsammans” från 2000. Sedan dess har vi kunnat se honom som hotfull gangsterkung i Kanal 5-serien ”Gåsmamman”, lågmäld åklagare i hyllade kriminalserien ”Midnattssol” i SVT och utsatt gaykille i Hollywoodfilmen ”Brüno”.

Inte sällan är hans karaktärer snälla, på gränsen till mesiga. Hans egen analys är dels att rollen som Göran i ”Tillsammans” satte viss prägel. Dels att utseendet har betydelse och att han nog har en vänlig aura.

– Det är mitt grundackord och jag tycker om att vara vänlig mot dem jag möter. Men som alla människor är jag ju både och. Jag har också en rastlös sida som kan döma snabbt och är jobbig och besvärlig. En kollega beskrev mig en gång som en ettrig iller, haha.

Rastlösheten har dock mildrats med åren. Samtidigt vet han att den också har varit en motor för att komma framåt – både i utvecklingen som skådespelare, men också för att skapa ett liv utanför jobbet.

Sambon Jessica Liedberg är också skådespelare med egen karriär. Tidigare i år gjorde hon en rosad insats som Ester i pjäsen ”Egenmäktigt förfarande”.

– En del säger att det är svårt att vara två skådespelare. Men jag tycker att det bara har varit positivt. Man förstår och kan hjälpa varandra. Samtidigt har vi varit väldigt måna om att skapa ett eget liv utanför teatern.

Jag har också en rastlös sida som kan döma snabbt och är jobbig och besvärlig.

Tillsammans har de i dag tre döttrar vilket också inneburit att saker och ting har förändrats.

– Nu är det annat som är viktigare. Men jag är lycklig med mitt yrkesval. Fast det kommer nog aldrig att ta över på samma sätt som när man var ung. Den enorma elden som jag hade i början när allt låg framför en kan jag sakna.

Har den falnat, tycker du?

– Ja, men grundbrasan finns ju där, som man varken vill ska flamma över eller brinna ut. Men för att få den där vita glöden måste det finnas bra syretillförsel. Så man får försöka vända näsan mot syret.

Var finns syret då?

– När man glömmer bort sig själv och bara är i nuet. Det låter enkelt, samtidigt kan det vara väldigt svårt att få till. Det kan vara korta ögonblick på film eller teater som blir som en utdragen paus i livet. De är en riktig syrebomb.

Gustaf  Hammarsten

Gratuleras till: Fyller 50 år den 2 september 2017.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Sambon Jessica Liedberg, barnen Edit, 15, Ella, 12 och Märta, 7 år.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Närmast som Axel i SVT-serien ”Fröken Frimans krig” som sänds i december.

Styrka: ”Min charm och min humor.”

Svaghet: ”Min otålighet.”

Drivkraft: ”När jag var liten var jag ganska blyg så drivkraften har varit att tränga igenom det och visa vem jag är.”

Om att fylla 50: ”Det känns inte helt okomplicerat. Jag kan tänka på saker som jag gjort och som jag tänker var nyss, men inser att det var tjugo år sedan. Det har gått så fort. Tjugo år framåt kommer att gå minst lika fort.”

Så firar jag födelsedagen: ”Någon form av festligt firande blir det med familj och vänner.”