Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Karin Åström Iko

Karin Åström Iko skrev historia då hon intog chefsrummet på Riksarkivet .
Karin Åström Iko skrev historia då hon intog chefsrummet på Riksarkivet . Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Det tog nästan 400 år innan Riksarkivet fick en kvinnlig chef: Karin Åström Iko. I dag fyller hon 50. Därmed är hon snudd på jämngammal med arkivbyggnaden i Marieberg.

Det var den första oktober i fjol som Karin Åström Iko skrev historia då hon tog chefsrummet på Riksarkivet i besittning. Rummet som sådant är kanske inte så märkvärdigt med sina ordinära möbler kala vita väggar, men utsikten är magnifik. Arkivchefen har nämligen Stockholm för sina fötter när hon tittar ut genom fönstret.

Karin Åström Iko har ett långt förflutet i arkivvärlden. Innan regeringen utsåg henne till riksarkivarie var hon divisionschef vid Riksarkivet och ställföreträdande riksarkivarie.

På meritlistan står dessutom att hon varit chef för Krigsarkivet, som sedan 1995 är en del av Riksarkivet. Karin Åström Iko var krigsarkivets chef 2009–2012. Även där var hon första kvinnan på posten.

Lägg därtill att Karin har varit ordförande och vice ordförande i DIK (facket för kultur och kommunikation) i tolv år, men det var långt ifrån självklart att det var arkivarie hon skulle bli.

– Jag kom till Stockholm från Luleå när jag var 20 och var inriktad på att bli sjukgymnast. Eller jobba för Röda korset. Jag skulle rädda världen, säger Karin med förtjust leende om sina tidiga yrkesambitioner.

Det blev inte riktigt så. För i stället för sjukgymnastik blev det kulturvetarlinjen och så småningom en magisterexamen i arkiv- och informationsteknik och vi behöver inte prata många minuter innan Karin håller ett lovtal till Sveriges många arkiv.

Det finns onekligen ett stort antal arkiv att leta i. Alltifrån Riksarkivet i Marieberg till arkiv som drivs på ideell basis av hembygdsföreningar, idrottsklubbar och andra.

Vår offentlighetsprincip är fantastisk och det är bara tråkigt att den här samhällsresursen inte utnyttjas bättre.

Karin Åström Iko säger inte att det är ett problem, men hon är lite bekymrad över att vi svenskar i gemen inte söker oss till arkiven i större utsträckning. Visserligen behandlar Riksarkivet årligen 150.000 förfrågningar från allmänheten, men det skulle kunna vara betydligt fler.

– Kanske skulle vi behöva ha en folkbildningskampanj så att folk förstår vilka möjligheter man har att ta del av den offentliga sektorn. Vår offentlighetsprincip är fantastisk och det är bara tråkigt att den här samhällsresursen inte utnyttjas bättre, säger hon.

Riksarkivets främsta uppgifter kan sammanfattas med orden ”Bevara och göra tillgängligt” och Riksarkivet ska vara som det heter i arkivets strategiska inriktningsmål ”en tydlig och strategisk resurs för samhällets informationshantering och främja insyn, rättsäkerhet och demokrati”.

Många sätter likhetstecken mellan arkiv och släktforskning och visst är det många svenskar som släktforskar och söker sig till olika arkiv för att få information. De flesta ”går i gång på sina rötter”, som riksarkivarien uttrycker saken.

Släktforskar du själv?

Karin skrattar lite åt frågan och berättar att hon inte har behövt det eftersom maken Per redan gjort det åt henne.

– Det är han som är forskartypen i familjen, säger hon och berättar att maken hittat mest bönder i den åströmska familjen plus en och annan hemmansägare och nybyggare.

Men det gäller ju att veta var man ska börja eftersom det finns ett antal handlingar att välja på. För att vara exakt rör det sig om 80 hyllmil. Det är nästan lika långt som det är mellan Stockholm och Norrbotten där Karin Åström Iko föddes 1967. Dessutom finns omkring 30 miljoner fotografier och ett par miljoner kartor och ritningar.

Med andra ord gäller det att veta vad man letar efter.

Rikskansler Axel Oxenstiernas kansliordning från den 16 oktober 1618 innefattade ett ”riksens archivum” och det var det som lade grunden till Riksarkivet . Det innebär att det för riksarkivarie Karin Åström inte enbart blir ett privat 50-årskalas. Nästa år stundar inte bara 400-årsjubileum för Riksarkivet. Då är det dessutom 50 år sedan arkivet flyttade till Fyrverkarbacken i Marieberg.

Om riksarkivarien lyckas få till en folkbildningskampanj med anledning av dessa båda jubileum 2018 återstår att se.

Karin Åström Iko

Gratuleras till: Fyller 50 år den 17 juli.

Yrke: Riksarkivarie.

Familj: Maken Per, doktorand i historia med inriktning på totalförsvaret, döttrarna Doris, 12 och Dagny, 7.

Bor: Villa i Vallentuna.

Intressen: Jag är en typisk kulturtant som tycker om teater, konst och att läsa, men eftersom jag jobbar så pass mycket är det barnens aktiviteter som styr. Försöker hinna umgås med sina vänner åtminstone en gång i månaden.

Gör på bussen på väg till och från jobbet: Sorterar bilderna i mobiltelefonen. Jag har 3 500 bilder.

Äter helst: Fisk och skaldjur.

Dricker: Mest vatten, men gärna ett glas bubbel då och då.

Så firas födelsedagen: Tillsammans med systerdottern Ida, som fyller 30 år i augusti.