Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Olof Skoog, FN-ambassadör

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog på sitt kontor i FN-skrapan i New York. Hans uppdrag går ut på att med hjälp av diplomati skapa fred i oroshärdar i världen.
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog på sitt kontor i FN-skrapan i New York. Hans uppdrag går ut på att med hjälp av diplomati skapa fred i oroshärdar i världen. Foto: Pontus Lundahl TT

Som företrädare för Sverige i FN:s säkerhetsråd tog Olof Skoog ett stort kliv in i världens strålkastarljus. Men det innebar även en lång flytt från fru och barn.

När vi når Olof Skoog på telefon är det fortfarande några dagar kvar av ledigheten och han befinner sig i sommarhuset i Arild i Skåne, långt borta från världens kriser.

Sedan 2015 är han FN-ambassadör i New York. I samband med att Sverige fick en plats i säkerhetsrådet förra året utsågs han till representant när inte statsministern eller utrikesministern kan närvara – vilket de sällan kan.

Kort beskrivet går hans arbete ut på att med hjälp av diplomati skapa fred – ”eller i alla fall förhindra att saker blir värre i världen”, förklarar han. Han är omtalad som en av våra mest skickliga på området, lovordad av både medarbetare och chefer.

Sedan 1980-talet har han arbetat i Kuba och i Colombia, varit FN:s vapeninspektör Hans Blix högra hand i Irak och EU-ambassadör i Indonesien, bland mycket annat.

Det som driver honom är försöka förändra och förbättra vardagen för andra människor – att göra skillnad.

Har din drivkraft förändrats genom åren?

– Nej, den är nog densamma. Men för tjugo år sedan var allt fascinerande och jag var beredd att haka på nästan vad som helst inom det här yrket. Nu har jag det mest spännande jobbet på UD, men om två år tar det slut och vad gör man då om man vill fortsätta göra skillnad? Det har jag ingen plan för än, men det är heller inget jag grunnar på.

Den stora nackdelen är avståndet till resten av familjen. Dottern Carolina arbetar i London, sönerna Samuel och Gustav är kvar i Sverige och hustrun Johanna är ambassadör i Indonesien. Två gånger om året, några veckor under sommaren och till jul, kan hela familjen samlas.

– Men det finns en fördel med det här livet och det är att när vi väl befinner oss på samma plats är vi väldigt tajta.

Avståndet till hustrun är det svåraste. Johannas treåriga uppdrag i Jakarta är snart avslutat. Förhoppningen är att hon då kan komma till New York.

– Vi hoppas att det ska dyka upp något för henne.

Men det finns en fördel med det här livet och det är att när vi väl befinner oss på samma plats är vi väldigt tajta.

Indonesien har å andra sidan en speciell dragningskraft på Olof Skoog. Som barn bodde han där med sin familj i några år. 2013 kom han tillbaka som EU-ambassadör.

– Det är ett ganska diskret och gåtfullt land, ändå är det ett jätteland och världens tredje största demokrati och det växer så det knakar.

Hur är livet i New York då?

– Från det att man kliver in i taxin från flygplatsen kan man märka en viss kaxighet och en hårdhet. Ibland när man har bråttom till möten kan man reta sig på att det är så svårt att ta sig fram. Det regnar, finns ingen taxi och man stångas på trottoaren med alla paraplyerna.

– Jag kan känna ibland att jag jobbar för mycket och inte hinner med något kulturliv. Om Johanna flyttar dit kommer vi att ta oss an det mycket mer. Det är ju roligare att uppleva saker tillsammans.

– Men det är också fantastiskt kul att bo i New York och jag känner ett slags fascination över hela USA även om den är skräckblandad. Varje morgon när man öppnar tidningen är det den ena stolligheten efter den andra. Ibland sätter man kaffet i halsen, men det är spännande varje dag.

Olof Skoog

Gratuleras till: Fyller 55 år den 6 september.

Bor: I New York.

Familj: Fru Johanna Brismar Skoog och barnen Samuel, 27, Carolina, 24 och Gustav, 19 år.

Gör: FN-ambassadör i New York.

Om Donald Trump: ”En sida av honom är att han är väldigt amerikansk och proffsig i sitt bemötande – tittar en i ögonen och håller hårt i handen. När han pratar till dig är du en viktig person och ditt land superviktigt. Sedan är jag ju diplomat och tror på att man löser konflikter på fredlig väg, men det verkar inte vara riktigt hans instinkt om man säger så.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med min familj här i Arild innan vi åker till våra respektive världsdelar. På själva dagen kommer jag vara i Etiopien och då blir det bara jobb.”

Om att fylla 55: ”Det känns inte jättebra, men jag låter inte det yttre – som att håret blir glesare och grått – bekomma mig särskilt mycket. ”

På nattduksbordet: ”Jag har just börjat på Michael Ondaatjes ’Resan hem’ som handlar om Sri Lanka. En ny favoritförfattare är Don Delillo.”