Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Regina Lund

Regina Lund hade sin 50-årskris redan vid 15, säger hon. Nu finns mycket hon vill hinna med.
Regina Lund hade sin 50-årskris redan vid 15, säger hon. Nu finns mycket hon vill hinna med. Foto: Henrik Montgomery TT

Skådespelaren Regina Lund har upplevt svärta, övergivenhet och bröstcancer. Nu tänker hon njuta som aldrig förr resten av livet.

Skådespelare, sångare, låtskrivare, poet, författare och konstnär. Det verkar knappt finnas något konstnärligt fält som mångbegåvade Regina Lund inte har ägnat sig åt, dessutom med märkbar framgång.

Hon har gett ut nio album och haft runt 40 roller på teater, i tv-produktioner och film – alltifrån Ofelia i ”Hamlet” på Riksteatern till hennes stora genombrott som sexiga sekreteraren Mona i tv-serien ”Rederiet”. För sin rolltolkning i ”I hetaste laget” förärades hon 1995 med privatteatrarnas pris Guldmasken som bästa kvinnliga skådespelare i musikal. Hon nominerades 1999 till en Guldbagge för sin prestation i filmen ”Sjön”. Mycket, kan man tycka.

– Nej, jag tycker jag har gjort för lite. Varje morgon när jag vaknar känner jag att jag måste hinna med mycket mer, säger hon en somrig eftermiddag på Djurgården i Stockholm.

Denna energi har sin förklaring.

– Det är nog för att jag är skräckslagen och jobbar emot min blyghet och övergivenhet och känslan av värdelöshet.

Svärtan bottnar i föräldrarnas högljudda, råa och handgripliga bråk som utmynnade i en skilsmässa när hon var två år gammal. Pappa fick vårdnaden, men hon fick växa upp hos sina farföräldrar.

– Klart att jag kände mig övergiven. Jag förstod inte vad som var i görningen och bara lämnades hos farföräldrarna. Framför allt saknade jag min storebror, som växte upp hos mamma. Det gjorde att jag blev introvert och samtidigt klassens clown, jag spelade pajas för att glömma sorgen. Jag slutade lita på andra tidigt, byggde min trygghet inåt och blev observant.

Psykologiskt tunga roller var som att dricka ett glas vatten för mig.

Hemma hos farföräldrarna fanns det strikta rutiner, lugn och stillhet. Men under ytan pågick Reginas tankeverksamhet för högtryck.

– Jag fick lugn och ro till att tänka på hur jag skulle ”explodera” när jag blev stor. Första gången jag exploderade var i smyg, när jag började på Teater- och operahögskolan i Göteborg.

Men långt innan hon var 22 visste hon att hon skulle viga sitt liv åt skådespeleri.

– Pappa var teaterregissör och mamma dansare, klart att det påverkar – jag hade det i blodet! När jag skulle åka och hälsa på mina föräldrar sågs vi till 99 procent på teatern. Jag har fått se mycket och jag har blivit min egen person.

Fastän hon fick stora och tunga roller kände hon, ovanligt nog, stor dragning till lekfulla och lättsamma roller.

– Det var en större utmaning. Psykologiskt tunga roller var som att dricka ett glas vatten för mig. Jag har inte haft så många prinsesstårtor i verkligheten, min verklighet var rå och jag har sett mycket våld, misär och svåra känslor. Därför söker jag enklare känslor och tycker att romantiska komedier är så befriande.

Utöver sitt konstnärskap har hon länge odlat ett stort spirituellt intresse och bland annat varit andlig vägledare och healer.

– Det är väldigt lustfyllt att hålla på med, men det har varit en extremt hård kamp att göra det och få respekt som skådespelare. Jag har märkt att folk i Sverige tycker att jag är jättekonstig. Jag fick rådet att vara så enkelspårig som möjligt, men jag har bestämt mig för att gå min väg ändå. Friheten att tro som jag vill är jag beredd att dö för, framför allt leva för.

För fyra år sedan fick hon diagnosen bröstcancer.

– Min första tanke var nej, inte nu! Det fanns så mycket mer jag ville göra och uppleva: kul grejer, partnerskap, kärlek. Min son gav mig kraft att överleva cancern, han är det bästa i mitt liv. Mina nästa 50 år vill jag njuta av livet på riktigt och lämna någonting substantiellt efter mig.

Både sjukdomen och åldrandet förändrar kroppen, men Regina Lund upplever varken sorg eller självömkan.

– Jag känner bara ovana, jag måste vänja mig vid det. På ett sätt är det skönt. När jag var 25 och sexsymbol var det ingen som lyssnade på mig, alla kollade på kroppen. Nu kollar folk mig i ögonen, ingen fysisk distraktion längre. Ganska skönt.

Regina Lund

Fyller: 50 år den 17 juli 2017.

Gör: “Framför allt är jag skådespelare, allt annat är bonus.”

Aktuell: Med singeln ”Haters will hate” och medverkar i andra säsongen av tv-serien “Bonusfamiljen”, som ska visas i SVT nästa år.

Familj: 18-årige sonen Wiggo.

Bor: Stockholmsför orten Hökarängen.

Firar födelsedagen: “Jag kommer att fly någonstans.”

Om att fylla 50: “Jag hade mina 40- och 50-årskriser redan när jag var 15. Nu vill jag uppleva och utsätta mig för en massa saker, som att hoppa fallskärm. Det är så spännande att vara människa och det finns så mycket att hinna med.”

Drömroll: “En actionfilm som ’Avatar’! Jag har barnslig smak.”